Debat

Krifa: Rejsen fra fagbevægelse til arbejdslivsbevægelse

DEBAT: Vi vil sætte mennesket i centrum og ikke faget. Vi har i KRIFA påbegyndt rejsen fra fagbevægelse til arbejdslivsbevægelse, skriver Søren Fibiger Olesen, formand for Krifa.

Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Fibiger Olesen,
Formand for Krifa.

Det danske arbejdsmarked er et velfungerende arbejdsmarked, hvor langt de fleste har rimelige løn- og ansættelsesvilkår. Sådan bør det også være i et samfund som vores. Men det betyder ikke, at alt er perfekt og ikke kan blive endnu bedre.

Så længe flere end 400.000 lønmodtagere dagligt oplever symptomer på stress og næsten 500.000 føler sig udbrændt på jobbet, er der stadig noget at kæmpe for.

Overenskomster og trepartsforhandlinger er godt, men det er ikke nok. Jeg tror på, at fagbevægelsen, som vi kender den i dag, må genopfinde sig selv, hvis vi på sigt vil gøre os forhåbninger om at være relevante for mennesker på fremtidens arbejdsmarked.

Fakta
Hvad gør Krifa for at bekæmpe stress og dårlig trivsel på arbejdsmarkedet:
  • Vi tilbyder Stress-Fri, der er et skræddersyet og professionelt online-forløb
  • Vi uddanner, i samarbejde med Erhvervsakademi Dania, certificerede arbejdslystkonsulenter
  • Vi udgiver God Arbejdslyst Indeks i samarbejde med Kantar Gallup og Institut for Lykkeforskning
  • Vi bidrager med viden og analyser til Regeringens Ledelseskommission med inspiration til bedre ledelse

Kilde: Krifa

Mennesket i centrum, ikke fag
Vi kan ikke løse fremtidens udfordringer alene med fortidens værktøjer. Lad mig give et eksempel. Når pensionsgiganten PFA for nyligt kunne fortælle, at der siden 2014 er sket en vild vækst i antallet af skadesanmeldelser, der handler om stress og dårligt psykisk arbejdsmiljø, så vidner det for mig om to ting.

For det første, at vi ikke alene kan sikre mennesker god arbejdslyst ved at gribe til velkendte værktøjer som overenskomster og trepartsforhandlinger. For det andet, at det ikke giver mening at anskue menneskers arbejdsliv adskilt fra deres øvrige liv.

Vi kan ikke løse fremtidens udfordringer alene med fortidens værktøjer.

Søren Fibiger Olesen
Formand for Krifa.

Når et menneske rammes af stress, skal årsagen typisk ikke alene findes i arbejdslivet. Eksempelvis viser God Arbejdslyst Indeks, som Krifas Videncenter for God Arbejdslyst årligt udarbejder, at stress i arbejdslivet i særlig grad hænger sammen med en manglende balance mellem arbejdsliv og privatliv.

Derfor giver det for mig rigtig god mening at interessere sig mere for det hele menneske – det hele liv. Det er blandt andet derfor, at vi i Krifa er påbegyndt en rejse, hvor vi mere og mere ser os selv som en arbejdslivsbevægelse og ikke en fagforening eller a-kasse i klassisk forstand. Vi sætter mennesker i centrum – ikke fag.

Arbejdslyst og bedre trivsel
En arbejdslivsbevægelse er kendetegnet ved at følge mennesker i de bevægelser, der sker gennem arbejdslivet. Det er netop hele mennesker, der rammes af eksempelvis stress. Tallene taler deres tydelige sprog; når i hundredetusindevis af lønmodtagere dagligt oplever symptomer på stress, vidner det for mig om, at der er brug for nogle flere værktøjer i den arbejdsmarkedspolitiske værktøjskasse.

Det er bud på sådanne værktøjer, som vi med afsæt i en grundlæggende viden om, hvad der giver god arbejdslyst, er i fuld gang med at udvikle.

I Krifa er vores mission at give god arbejdslyst til mennesker – både når der er bevægelse i arbejdslivet, og når det står stille. For at kunne understøtte mennesker i arbejdslyst og bedre trivsel på jobbet, har det været nødvendigt for os at undersøge, hvad der helt konkret bidrager til den gode arbejdslyst for lønmodtagerne på det danske arbejdsmarked.

Det er derfor, vi nu for tredje år i træk, har bedt mere end 2.700 danske lønmodtagere om at vurdere forskellige dimensioner af deres arbejdsliv og arbejdsplads. Det har givet os en unik viden om arbejdslysten på det danske arbejdsmarked. En viden, vi kan bruge til i fællesskab at rykke grænserne for god arbejdslyst i Danmark.

Rejsen er først lige begyndt
Rejsen fra traditionel fagbevægelse til arbejdslivsbevægelse er først lige begyndt og de første resultater er nået, blandt andet med et årligt God Arbejdslyst Indeks, etableringen af en uddannelse som certificeret arbejdslystkonsulent, samt onlineværktøjet StressFri.

Men meget arbejde ligger foran os. Vi kan ikke løfte opgaven alene, men missionen om at sikre endnu flere lønmodtagere en bedre arbejdslyst i deres arbejdsliv burde være noget, alle – både staten, civilsamfundet og de forskellige arbejdsmarkedsorganisationer – kunne blive enige om at løfte.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Fibiger Olesen

fhv. formand, Krifa, fhv. formand, The World Organization of Workers
fotohandler (1980)

0:000:00