Krifa til S: Lovtekst bør omfavne alle, men tildeler særrettigheder til nogle fagforeninger
Jens Joel må have misforstået noget, da kritikken ikke handler om, hvorvidt processen er foregået efter normal praksis. Den handler om, at formuleringen "kollektive overenskomster, som er indgået af de mest repræsentative arbejdsmarkedsparter i Danmark" begrænser tværfaglige fagforeninger i at fungere, skriver Preben R. Jørgensen.
Preben R. Jørgensen
Direktør, Krifa Holding, afgående adm. direktør, KrifaBare fordi der ikke er noget nyt eller uventet ved regeringens implementering af et EU-direktiv om ansættelsesvilkår (L84), betyder det ikke, at ”plejer” er hverken godt eller det rigtige at gøre.
Mit tidligere indlæg i Altinget om regeringens forsøg på at underminere tværfaglige fagforeninger har fået Socialdemokratiets Jens Joel til tasterne. Og det glæder mig – for det er vigtigt, at problematikken kommer for en dag.
Men der er noget, den socialdemokratiske Jens Joel har misforstået. Det handler ikke om, hvorvidt processen er foregået efter normal praksis, eller om formuleringen, som jeg anfægter, er ny eller uventet.
Retten til frit fagforeningsvalg indebærer også en lige adgang til at virke
Preben R. Jørgensen
Adm. direktør, Krifa
Det handler om, at formuleringen ”kollektive overenskomster, som er indgået af de mest repræsentative arbejdsmarkedsparter i Danmark” begrænser tværfaglige fagforeninger i at fungere. Og retten til frit fagforeningsvalg indebærer også en lige adgang til at virke.
Lovteksten tildeler særrettigheder til nogle fagforeninger fremfor andre, og gør det dermed vanskeligere for nogle at tegne overenskomster.
Det er efterhånden en gammel traver, men det er præcis, hvad der sker her; modstandere af tværfaglige fagforeninger klandrer os for ikke at lave overenskomster, og samtidig gør de alt, hvad de kan for at stoppe os i det.
Pejlemærket skal være indhold
Jens Joel skriver, at regeringen blot implementerer EU-direktivet på en måde, som ”både arbejdsgivere og lønmodtagere har foreslået i enighed”. Her mangler han og regeringen dog at høre lige knap 500.000 danske lønmodtagere, som er organiseret i andre fagforeninger end dem, FH repræsenterer.
Ligesom Jens Joel mener vicedirektøren i DA, Steen Müntzberg, ikke, at den nuværende formulering i lovteksten forhindrer tværfaglige fagforeninger i at virke. Han skriver, at der er behov ”for at præcisere, under hvilke betingelser udvalgte lovbestemmelser kan fraviges”.
Det er jeg helt enig med vicedirektøren i. Men præciseringen må ikke forskelsbehandle – og så er det såmænd underordnet, om det er en formulering, der er ”kendt og ofte anvendt,” som Steen Müntzberg skriver i sit debatindlæg.
Den nuværende formulering forholder sig ikke til indholdet af de overenskomster, der må fravige loven. Den forholder sig kun til, hvem der står bag. Det er fordomsfuldt og usagligt, og det kan vi selvfølgelig ikke lade ske.
I Krifa foreslår vi helt konkret, at ”plejer” bliver lagt på hylden, så love, der vedrører arbejdsmarkedet, også favner alle, der er på arbejdsmarkedet.
Alle fagforeninger – uanset om man repræsenterer en bestemt faggruppe eller er tværfaglige – får mulighed for at fravige den specifikke paragraf i L84, så længe overenskomsten ikke stiller lønmodtagerne dårligere end loven.
På den måde bliver pejlemærket indholdet i overenskomsten og ikke blot hvem, der står bag, så vi reelt sikrer lønmodtagerne ordentlige forhold.