Lederne og DA: Undgå ”fluebenskurser”, og styrk ledernes trivselsværktøjer

DEBAT: Arbejdspladsens ledere har det overordnede ansvar for, at alle trives. Derfor er det vigtigt med forskellige trivselsværktøjer til forskellige ledere, skriver direktør i Lederne Henrik Bach Mortesen og viceadministrerende direktør i DA Pernille Knudsen.

Af Henrik Bach Mortensen og Pernille Knudsen
Hhv. direktør i Lederne og viceadministrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening

Arbejdsglæde er noget forskelligt for danskerne: Nogle medarbejdere finder glæde i at udvikle sig.

Andre i, at deres strategier bliver til virkelighed, andre i de gode kolleger i hverdagen.

Uanset hvad der får os til at føle arbejdsglæde som ledere eller medarbejdere, er det vigtigt at huske hele tiden at passe på det gode arbejdsmiljø. Ikke mindst når der er travlt, og aftalerne i kalenderen ligger tæt. Det kender vi sikkert alle sammen.

Langt de fleste af os ved heldigvis også, at det lykkes at skabe trivsel på størstedelen af de danske arbejdspladser.

Lederne har det overordnede ansvar for, at alle trives på arbejdspladsen. Heldigvis har lederne masser af værktøjer til at skrue det gode arbejdsmiljø sammen med i hverdagen. De ved godt, at trivsel er vigtigt. 96 procent af Ledernes medlemmer svarer i en rundspørge, at håndtering af stress er en vigtig ledelsesmæssig opgave.

Og de fleste ledere – 63 procent – har haft samtaler med medarbejdere, der har følt sig stressede. Ledernes fokus på trivsel er en af grundene til, at danskere i beskæftigelse er en af de samfundsgrupper, der er mindst stressede.

Fyld ledernes trivselsværktøjskasse op
Men lederens trivselsværktøjskasse skal fyldes op, i takt med at man udvikler sig som leder. Man kan gøre det ved læring og sparring internt i virksomheden, eller man kan gøre det på et af de mange kurser, der udbydes i offentligt eller privat regi. Listen over kurser er lang og varieret, og sådan skal det være.

For det kursus, der er relevant for det unge ledelsestalent i en privat it-virksomhed, er ikke det samme som det, der er mest egnet til den garvede leder i en offentlig døgninstitution. Al kompetenceudvikling skal være relevant for den enkelte. Ellers ender man med et ’fluebenskursus’, hvor man bare sætter hak, og så er det ellers videre i tilværelsen. Det nytter intet.

Der skal forskellige løsninger til forskellige ledere. DA og Lederne vil fra efteråret også bidrage med uddannelsen ”Trivsel og ledelse”. Kurset tager udgangspunkt i konkrete udfordringer i hverdagen hos deltagerne, og der er fokus på at forebygge mistrivsel, stress, mobning og konflikter.

Relevans for den enkelte
Kurset kan være et af de mange, som ledere i Danmark deltager i over de næste år.

Lederne ved nemlig godt, at de skal følge med tiden, og over 40.000 deltog i lederuddannelser udbudt af det offentlige i 2017, som den seneste opgørelse dækker. Dertil kommer et ukendt antal, som deltog i privatudbudte uddannelser.

Frem for alt er det nye kursus endnu et værktøj til kassen. Det kan være relevant for både store og små virksomheder i en lang række forskellige brancher – det handler helt om, hvad der er relevant for den enkelte virksomhed og for den enkelte leder.

Forrige artikel KL: Den danske model skal ikke omkalfatres – men der er behov for refleksion KL: Den danske model skal ikke omkalfatres – men der er behov for refleksion Næste artikel Krifa: Arbejdsmarkedets parter bør fastsætte lovbestemt mindsteløn Krifa: Arbejdsmarkedets parter bør fastsætte lovbestemt mindsteløn
Ledige indvandrere aktiveres mindre end etniske danskere

Ledige indvandrere aktiveres mindre end etniske danskere

INTEGRATIONSGRØFT: Aktiveringsgraden blandt ledige med en ikke-vestlig baggrund var lavere end for etniske danskere i 2019, viser ny analyse. Regeringen vil indføre skrappere krav, hvor ledige med ikke-vestlig baggrund kun får udbetalt ydelse under aktivering.