Debat

Lederne: Penge i hænderne på borgerne skal genskabe job

DEBAT: Politikerne skal give familiernes økonomi et løft gennem skattelettelser, opsparede feriepenge og tilskud til forbedringer i hjemmet, skriver Ledernes direktør, Henrik Bach Mortensen.

Restauranter, spillesteder og lignende bør midlertidigt få nedsat momsen til det laveste niveau, som EU-reglerne tillader, skriver Ledernes direktør, Henrik Bach Mortensen.
Restauranter, spillesteder og lignende bør midlertidigt få nedsat momsen til det laveste niveau, som EU-reglerne tillader, skriver Ledernes direktør, Henrik Bach Mortensen.Foto: Pressefoto/Ledernes Hovedorganisation
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Henrik Bach Mortensen
Direktør, Lederne

Genåbningen af samfundet efter coronakrisen kommer til at tage tid. Titusinder har mistet deres job, virksomheder er lukket, og iværksættere har måttet opgive deres livsværk.

Den økonomiske krise er både massiv, fordi der på samme tid er sket et fald i virksomhedernes produktion og beskæftigelse – det vil sige økonomiens udbudsside – og i efterspørgslen hos såvel forbrugere som virksomheder.

Hvis vi skal undgå en voldsom stigning i ledigheden i årene fremover, er det helt afgørende, at staten booster det private forbrug og fremmer grønne investeringer både i hjemmene og på virksomhederne.

Først og fremmest bør politikerne give familiernes økonomi et løft via blandt andet skattelettelser og tilskud til forbedringer i hjemmet og investeringer i grøn teknologi.

Desuden skal alle danskere, der er i arbejde, kunne vælge at få deres opsparede feriepenge udbetalt i år fremfor at få dem, når de går på pension, som de nuværende regler ellers lægger op til.

Feriepenge går til forbrug og forbedringer
For en typisk FH-familie vil det give 50.000 kroner mere i budgettet efter skat, hvis begge forældre vælger at få udbetalt deres feriepenge. De penge vil kunne hjælpe danske virksomheder over en bred kam. 

Pengene kan eksempelvis bruges til rengøring eller håndværksarbejde i hjemmet. Eller familien kan få sig nogle fælles oplevelser og støtte de virksomheder inden for oplevelsesøkonomien, der er særligt hårdt ramt.

Hvis familien vælger at købe service eller håndværkshjælp i hjemmet, bør de samtidig kunne trække en stor del af udgifterne fra i skat.

Politikerne bør indføre en markant udvidelse af den nuværende boligjobordning, så hver voksen i husstanden skal kunne trække 40.000 kroner fra i skat, uanset om pengene går til håndværksudgifter eller service så som rengøring.

Det er mere end en fordobling af det nuværende fradragsbeløb. Værdien af fradraget skal samtidig øges til 50 procent fra de nuværende 26 procent. Det vil skabe job hos rengøringsvirksomheder og håndværksmestre overalt i landet.

Giv momsrabat til familierne
Hvis familierne vælger at bruge nogle af de ekstra penge i budgettet på oplevelser, skal de også nyde gavn af en skatterabat – eller rettere en momsrabat.

Restauranter, spillesteder og lignende bør midlertidigt få nedsat momsen til det laveste niveau, som EU-reglerne tillader. Og regeringen bør arbejde for en midlertidig dispensation fra EU, så der tillades nulmoms for visse brancher i en periode. 

Det vil hjælpe nogle af de virksomheder på benene igen, som er allerhårdest ramt og har måtte afskedige eller hjemsende flest. Derfor bør vi give en særlig håndsrækning til netop de brancher.

Læs også

Giv eksportvirksomhederne klarhed
Mens vi kan hjælpe nogle af de hårdest ramte virksomheder inden for håndværk og service på fode igen, er der sektorer, som vi ikke kan gøre meget for.

Det gælder først og fremmest eksportsektoren, som sikrer beskæftigelse til 800.000 danskere.  Eksportvirksomhedernes omsætning kan danske politikere i sagens natur ikke gøre det store for at fremme. De virksomheder er afhængige af udviklingen i de lande, som vi handler med. 

Det bedste, som vi kan gøre for eksportvirksomhederne, er derfor at forlænge hjælpepakkerne, så de ikke tvinges til afskedige dygtige medarbejdere og dermed stå svagere i konkurrencen, når verdensøkonomien igen kommer i gang, og nye muligheder opstår.

Politikerne kan passende forlænge pakkerne til udgangen af august, så virksomhederne får klarhed over driften sommeren over. Hvad der sker derefter, kan vi naturligvis gisne om.

Derfor er der brug for løbende at tage stilling til hjælpepakkerne og om nødvendigt forlænge dem, samtidig med at vi håber på et snarligt comeback til det samfund og den åbne økonomi, der har gjort Danmark til et velstående land.

Dokumentation

Temadebat: Fra jobfest til krise – hvad gør vi nu?

Coronakrisen har sendt tusindvis af borgere ud i arbejdsløshed. 

For at undgå fyringer og virksomhedslukninger har regeringen med udgangspunkt i trepartsaftaler lanceret hjælpepakker for op mod 285 milliarder kroner. 150.000 har indtil videre gjort brug af lønkompensationen, som hjælpepakkerne blandt andet giver mulighed for.

Hvordan vi håndterer udfordringerne og arbejdsløsheden i kølvandet på coronakrisen? Hvad kan hårdt ramte brancher selv gøre for at håndtere ledigheden? Hvilke yderligere initiativer skal politikerne, der har givet håndslag på hjælpepakkerne, iværksætte? Og kan vi grundlæggende reformere værdikæden for at undgå, at kriser rammer de mindst uddannede og svageste grupper hårdest?

Her er aktørerne:
  • Camilla Gregersen, formand, Dansk Magisterforening
  • Erik E. Simonsen, underdirektør, Dansk Arbejdsgiverforening (DA)
  • Hans Andersen (V), medlem af Folketinget og beskæftigelsesordfører
  • Helle Linnet, landsformand, Foreningen af Kommunale Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedschefer i Danmark (FSD)
  • Henrik Bach Mortensen, direktør, Ledernes Hovedorganisation
  • Karsten Hønge (SF), medlem af Folketinget, politisk ordfører, arbejdsmarked- og beskæftigelsesordfører
  • Karsten Mølgaard Jensen, direktør, Ase
  • Kim Simonsen, forbundsformand, HK Danmark
  • Lars Qvistgaard, formand, Akademikerne
  • Lizette Risgaard, formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH)
  • Mia Amalie Holstein, cheføkonom, SMVdanmark
  • Per Christensen, forbundsformand, 3F
  • Peter Halkjær, arbejdsmarkedschef, Dansk Erhverv
  • Peter Hummelgaard (S), medlem af Folketinget og beskæftigelsesminister
  • Samira Nawa (R), medlem af Folketinget og beskæftigelsesordfører
  • Steen Nielsen, underdirektør, Dansk Industri
  • Torben Poulsen, formand, Danske A-kasser
  • Thomas Kastrup-Larsen (S), formand, KL's Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg.

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Bach Mortensen

Vicepræsident, Liberal International, formand, Tilsynsrådet, medstifter, Cepos, medlem, Lønstrukturkomiteen
cand.polit. (Københavns Uni. 1982), m.phil. (Cambridge. 1983)

0:000:00