Ledighed på alles læber i efteråret

NY SÆSON: Den stigende ledighed vil blive diskuteret flittigt i efteråret, og især afbureaukratisering bliver essentielt, fortæller et bredt udsnit af kilder på området til Altinget | Arbejdsmarked. Men debatten er tosidet, og mange aktører i beskæftigelsesindsatsen vil ikke kun sænke ledigheden, men også vende systemet på hovedet.
"Der er virkelig behov for, at vi får vendt bøtten på hovedet," siger Carsten Hansen (S) om beskæftigelsessystemet.
"Der er virkelig behov for, at vi får vendt bøtten på hovedet," siger Carsten Hansen (S) om beskæftigelsessystemet.

I bund og grund skal man vende det helt på hovedet og tilrettelægge en beskæftigelsespolitik, som ikke er baseret på op- og nedgange.

Erik Nielsen (S)
Formand for KL's Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalg
Ledighed, ledighed og atter ledighed. Alle de aktører på arbejdsmarkedsområdet, som Altinget | Arbejdsmarked har talt med for at skyde den nye politiske sæson i gang, fokuserer på at få flere i arbejde. Det bliver efterårets varmeste emne i dansk politik og får derfor også en stor betydning for det snarlige valg.

På den lange bane ønsker Socialdemokraterne og KL et helt nyt system, mens der på den korte er brug for konkrete tiltag, lyder det fra både LO og DI. For arbejdsløsheden stiger, krisestemningen fortsætter, og der er ikke meget lys for enden af ledighedstunnelen for de arbejdsløse.

Store linjer, små justeringer
Det lys vil DI gøre klarere og kraftigere ved hjælp af tre tiltag: efterlønsaftalen skal vedtages, førtidspension skal tildeles midlertidigt, og jobcentrene skal have hyppigere samtaler med de ledige. Det fortæller chefkonsulent Thomas Qvortrup Christensen og forklarer:

"Så snart folk tildeles førtidspension, har man i et eller andet omfang bortdømt dem fra at komme tilbage til arbejdsmarkedet. Og analyser peger på en relativ stor økonomisk gevinst ved at have samtaler med de ledige hver måned i stedet for hver tredje," uddyber han.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00