Ligelønsundersøgelse overbeviser ikke minister

LIGESTILLING: En ny undersøgelse viser, at der en lønforskel mellem mænd og kvinder. Et strukturelt problem, lyder det fra rød blok, imens beskæftigelsesministeren savner yderligere dokumentation.

Mads Gluud Jørgensen

Der foreligger et strukturelt problem i forbindelse med lønforskellen mellem kvinder og mænd, mener man hos Socialdemokraterne. Konklusionen er baseret på en rapport fra Københavns Universitet og London School of Economics, der viser, at kvinder tjener 20 procent mindre end mænd, og at det for 80 procent skyldes familie og barsel.

Hos Venstre mener man derimod ikke, at der nødvendigvis foreligger et strukturelt problem. Rapportens data er nemlig ikke repræsentative for hele befolkningen.

“Med al respekt for det materiale, som er grundlag for mødet, så er det små, kvalitative undersøgelser, og vi er nødt til at sammenholde det med, at det er arbejdsmarkedets parter, der står for prioriteringen og sagerne,” lød det fra beskæftigelsesministeren på samrådet i Ligestillingsudvalget onsdag.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard (V) var dog indstillet på at få problemstillingen bedre belyst.

“Hvis der er diskrimination, så er der nogle ting, vi skal forholde os til.”

S: Det er en arrogant tilgang
Socialdemokraterne anser rapporten fra KU som meget troværdig og var utilfredse med beskæftigelsesministerens tilgang til rapporten, som, man mente, var arrogant.

“Ministeren har brugt tid på at problematisere validiteten af det kvalitative materiale og omtalt rapporten som små undersøgelser. Det, synes jeg, er en arrogant tilgang,” lød det fra Yildiz Akdogan (S).

Jørn Neergaard understregede, at det ikke var hans intention.

“Jeg anerkender undersøgelserne. Men jeg mener, vi har brug for, at arbejdsmarkedets parter giver os mere viden på området omkring udviklingen, fordi den er meget skæv,” svarede Jørn Neergaard.

Ministeren afventer nu en rapport fra SFI om kønsopdelt arbejdsmarked, der skal give viden på området. Den udkommer til maj.

Man vil fra Beskæftigelsesministeriet udover rapporten fra SFI også give bedre vejledning på ministeriets hjemmeside omkring rettigheder for lønmodtagere og særlige rettigheder ved graviditet og barsel. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00