Debat

Lonning-Skovgaard: Regeringen svigter de svageste unge for at sende Arne på pension

Man kan nu begynde at se de første konsekvenser af regeringens Arne-pension, og det går ud over de svageste unge i vores samfund, skriver beskæftigelses- og integrationsborgmester i København, Cecilia Lonning-Skovgaard (V) og kalder regeringens plan et "generationstyveri ved højlys dag".

"Der findes tilsyneladende ingen nedre grænser for, hvad man er parat til at gøre for at realisere et socialdemokratisk prestigeprojekt," skriver Cecilia Lonning-Skovgaard (V).
"Der findes tilsyneladende ingen nedre grænser for, hvad man er parat til at gøre for at realisere et socialdemokratisk prestigeprojekt," skriver Cecilia Lonning-Skovgaard (V).Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Cecilia Lonning-Skovgaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Socialdemokratiet har sammen med SF og Dansk Folkeparti begået generationstyveri ved højlys dag.

For da det blev Arnes tur til at få en tidligere tilbagetrækning, blev det de svageste unges tur til at betale med deres fremtid.

Først stod det klart, at det var en besparelse på 1,1 milliarder kroner i jobcentrene, som skulle finansiere Arne-pensionen, og nu har regeringen og forligspartierne besluttet, at den første del af besparelsen skal findes på den indsats, vi giver til de unge under 30, som ikke har nogen uddannelse.

Problemerne vokser

Man skal vist være meget tæt på den socialdemokratiske top for at se logikken i at forhindre svage unge mennesker i at få et godt liv på arbejdsmarkedet for at sende Arne på pension.

Cecilia Lonning-Skovgaard
Beskæftigelses- og integrationsborgmester

Det rammer både de unge og samfundet. For som vi har hørt igennem hele ugens løb, så skriger virksomhederne på arbejdskraft, og jobcentrene har svært ved at levere motiveret arbejdskraft.

Det problem bliver ikke mindre af, at vi mister kontakt med de unge og ikke kan hjælpe dem henimod en stabil hverdag, hvor de skridt for skridt kommer tættere på et job.

Danmarks Statistik har set på hvem unge uden uddannelse er, og 4 ud af 10 har været psykiatriske patienter på et tidspunkt siden de fyldte 13 år. Og af de unge som forlod folkeskolen i 2009 havde 17 pct. gået i en specialklasse. For bare at nævne et par statistikker.

Socialdemokratisk prestigeprojekt uden nedre grænse

Derfor er det også rystende, når beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard sidder i TV 2 News og konkluderer: ”Og det er da også derfor, vi siger, at en af måderne, vi finansierer Arne-pensionen på; det er ved at sige, at vi skal nytænke beskæftigelsesindsatsen. Og at vi øvrigt skal prøve at skære noget af fedtet og proceskravene af her.”

Tænk sig at unge uden uddannelse er noget af ”fedtet”. Alene her i København skal der forventeligt findes besparelser for gruppen på omkring 35 millioner kroner. Det svarer til, at næsten 30 procent af det samlede ungebudget skal skæres væk.

Det er trist. Og for mig at se er det en gåde hvordan en socialdemokratisk regering, der bryster sig af at tage sig af de svageste, kan tillade at begå det offer.

Men der findes tilsyneladende ingen nedre grænser for, hvad man er parat til at gøre for at realisere et socialdemokratisk prestigeprojekt.

Resulterer i ringere jobcenterindsats

For selv da der stod andre gode løsninger i kø i form af en seniorpension valgte socialdemokraterne at holde fast i deres snævre bud på en tidligere pension for ganske få mennesker.

De første konsekvenser af det valg ser vi meget snart.

Hvis den fulde nedskæring skal realiseres som regeringen forestiller sig, skal jobcentret kun lave en indsats for de svageste unge hver fjerde måned i stedet for – som nu – en indsats med højest en måneds pause.

Dermed møder regeringen unge mennesker, der måske er blevet svigtet igennem hele deres opvækst, med endnu mere svigt.

For man skal vist være meget tæt på den socialdemokratiske top for at se logikken i at forhindre svage unge mennesker i at få et godt liv på arbejdsmarkedet for at sende Arne på pension.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Cecilia Lonning-Skovgaard

HR-direktør, DFDS, fhv. beskæftigelses- og integrationsborgmester (V), Københavns Kommune, medlem, Borgerrepræsentationen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001), Master of Public Administration (Kennedy School of Government, Harvard University 2000)

0:000:00