Minister præciserer lægekonsulenters rolle

SAMRÅD: Beskæftigelsesministeren indskærper, at det ikke er lægekonsulenternes opgave at omstøde praktiserende lægers og speciallægers diagnoser i den kommunale sagsbehandling.
Fakta

Sagen kort:

I juni i år kom det frem, at borgere i en lang række kommuner var kommet i klemme, fordi lægekonsulenter havde sammenskrevet og oversat sygejournaler, der resulterede i fejlagtige eller mangelfulde sygdomsbeskrivelser. Eksperter mente i den forbindelse, at lægekonsulenterne blev brugt til at spare penge i kommunerne.

Daværende beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) igangsatte en undersøgelse af lægekonsulenternes rolle. Der udsendtes endvidere breve til alle landets kommuner, hvor retningslinjerne for lægekonsulenter blev præciseret. 

Bent Bøgsted (DF) indkaldte til samrådet 29.11.2011, hvor han spurgte beskæftigelsesministeren, hvordan hun forholder sig til, at kommuner sender personer, der af egen læge eller speciallæge er berettiget til førtidspension, sygedagpenge m.v. videre til lægekonsulenter, og at disse på grund af lægekonsulenternes udtalelser mister retten til ydelserne.

Desuden spurgte Bent Bøgsted social- og integrationsministeren om en redegørelse for resultaterne af den undersøgelse, den tidligere beskæftigelsesminister satte i gang. Derudover blev ministeren spurgt, om hun vil se på muligheden for at lade speciallægernes udtalelser være gældende, så de ikke kan underkendes af lægekonsulenter.


Kilde: www.ft.dk

Lægekonsulenter må ikke afvise eksperters vurderinger, når de gennemgår ansøgninger om førtidspension eller sygedagpenge. Det slog beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) fast i går 29. november i et samråd i Folketingets beskæftigelsesudvalg.

”En lægekonsulent kan ikke overrule, hvad en speciallæge siger. En lægekonsulent kan ikke sige, 'jeg er ikke enig i den diagnose'. Det er en speciallæge, der træffer den afgørelse, og hvis diagnosen er forkert, er det en anden instans, der må ind over,” sagde beskæftigelsesministeren.

Det blev også slået fast, at lægekonsulenterne ikke skal træffe afgørelser omkring sociale ydelser. Denne kompetence skal dog heller ikke tilfalde lægerne, men udelukkende sagsbehandlerne.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024