Debat

Murerformand: Fagtoppen vil stemple os som dødskommunister

DEBAT: Fagforeningsprofiler hos 3F og Dansk Metal angiver, at "røde lejesvende" manipulerede medlemmer til at stemme nej under OK17. Det har ingen forankring i virkeligheden, mener murersvende.

Der blev arrangeret flere demonstrationer landet over mod OK17 under navnet "OK17-Nej".
Der blev arrangeret flere demonstrationer landet over mod OK17 under navnet "OK17-Nej".Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Birgitte Søe
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jonas Andersen
Formand, Murersvendene i København

25. august 2019 kunne man i Altinget igen læse en artikel omhandlende de private overenskomstforhandlinger i 2017.

Endnu en gang blev flere fagforeningsprofiler fra blandt andet 3F og Dansk Metal interviewet, eller, rettere sagt, der blev holdt en mikrofon foran deres mund.

Som tidligere blev der argumenteret for, at tumulten under urafstemningen i 2017 skyldtes "venstreorienterede lejesvende", som argumenterede med fake news om tvunget overarbejde, og at den famøse overenskomstbestemmelse, som giver arbejdsgiverne ret til at diktere systematisk overarbejde, ikke er blevet brugt af arbejdsgiverne i overenskomstperiodens løbetid.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Grundlæggende bliver der argumenteret for, at førnævnte "røde lejesvende" blandt andet har manipuleret 60 procent af 3F's stemmeberettigede medlemmer til at stemme nej til OK17 – herunder 77 procent af medlemmerne i Byggegruppen.

Derfor har jeg behov for at komme med min udlægning af sagen, da jeg mener, at fagtoppen angriber deres egne medlemmer.

De aktive medlemmer skal stemples og dæmoniseres som dødskommunister, så ingen følger dem fremadrettet.

Jonas Andersen
Formand for Murersvendene i København

Min argumentation vil naturligvis være forankret i byggebranchen, da det er der mit tilhørsforhold er.

Simpelthen for dårligt håndværk
Til at starte med vil jeg godt anfægte præmissen om, at en overenskomstbestemmelse er ligegyldig, fordi den ikke er blevet brugt i en overenskomstperiode.

Arbejdsgiverne har uomtvisteligt fået udvidet deres ledelsesret. Hvilket Dansk Byggeris direktør, Peter Stenholm, også stolt udtalte i pressen, kort efter forhandlingerne var overstået.

Det er også min opfattelse, at man ikke kan anskue en overenskomstbestemmelsen så unuanceret, som fagtoppen gør i dette tilfælde, da arbejdsgiverne selvfølgelig kan bruge bestemmelsen til at få medarbejderne til at rette ind i andre forhandlingssituationer med truslen om systematisk overarbejde.

Derfor kan brugen af denne bestemmelse om systematisk overarbejde således også være konjunkturbestemt.

Det er de færreste arbejdsgivere, som ønsker at tage denne kamp, når medarbejderne kan gå over på den anden side af vejen og tage et andet arbejde.

Jeg mener, at det ville være sagligt at tage en evaluering om 15 år, men grundlæggende er det min opfattelse, at succeskriteriet for en overenskomstaftale aldrig må være, at denne ikke bliver brugt.

Det er simpelthen dårligt håndværk.

En gratis omgang, hvis argumentationen holder
Det er endvidere min opfattelse, at fagtoppen også mangler at redegøre for, hvor mange af de øvrige bestemmelser, som man fik forhandlet ind i overenskomsten under OK17, der er blevet brugt i byggebranchen.

Her tænker jeg eksempelvis de nye regler om retten til uddannelse for tillidsfolk med høj anciennitet ved afskedigelse.

Eller de bestemmelser, som vi fik mod social dumping, og som fik forhandlingsudvalget til at vende tommelfingeren op.

Mig bekendt er der ikke vundet én eneste sag med henvisning til disse nye bestemmelser, men det er nok ikke interessant at belyse for fagtoppen. 

Jeg kunne med rette påstå, at hvis bestemmelsen om systematisk overarbejde er så ubrugelig for arbejdsgiverne, så kunne det da være en fjer i hatten for topforhandlerne at skrive bestemmelsen ud af overenskomsterne ved forhandlingerne i foråret 2020.

Det burde være en gratis omgang for alle, hvis argumentationen i artiklen altså holder.

Afstumpet udsagn
Til sidst vil jeg godt lige påpege arrogancen i artiklen.

At nogle "røde lejesvende" har fået 77 procent af bygningsarbejderne i 3F til at stemme nej, er simpelthen under lavmålet.

Hvis fagtoppen ikke formår at få sit budskab ud til medlemmerne, selvom de har et gigantisk mediebudget, så er det min opfattelse, at man burde finde sig noget andet at lave.

At underkende medlemmernes stemmer med et så afstumpet udsagn er direkte uværdigt blandt kammerater.

Formanden for Dansk Metal, Claus Jensen, udtaler blandt andet i artiklen: "Der findes jo mennesker i det her land, som aldrig nogensinde har stemt ja til en overenskomst".

Jeg kan dog med garanti fastslå, at 99 procent af alle dem, som stemte nej til OK17, har stemt ja flere gange, end Claus Jensen har stemt nej til et overenskomstresultat.

Læs også

Aktive medlemmer stemples
Det er min opfattelse, at vi i det næste lange stykke tid vil se angreb fra fagtoppen mod de faglig aktive nejsigere fra OK17.

De aktive medlemmer skal stemples og dæmoniseres som dødskommunister, så ingen følger dem fremadrettet.

Det skyldes blandt andet, at 3F afholder kongres i næste måned, og at fagtoppen generelt frygter reaktionen fra medlemmerne, når der foreligger et nyt forhandlingsresultat i foråret 2020.

Heldigvis kan de medlemmer, som jeg møder, godt gennemskue denne uværdige dagsorden og er langt hen ad vejen chokeret over, at fagtoppen fortsat ikke vil anerkende deres repræsentative ansvar i forhold til afstemningsresultatet ved OK17.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Jensen

Forbundsformand, Dansk Metal, formand, CO-industri, bestyrelsesformand, Arbejdernes Landsbank, formand, Industriansatte i Norden, forretningsudvalgsmedlem, FH
plade- og konstruktionssmed (Odense Staalskibsværft 1985)

0:000:00