Ny debat: Skal Christiansborg levere en løsning på ligelønsproblemet?

Det lykkedes ikke sygeplejersker og pædagoger at vinde armlægningen om ligeløn til de kvindedominerede faggrupper ved de nyligt afsluttede overenskomstforhandlinger. Altinget spørger i en ny temadebat, om det nu er politikernes ansvar at komme uligelønnen til livs.

Er det politikernes ansvar at rette op på lønefterslæbet for de kvindedominerede omsorgsfag, spørger Altinget i en ny temadebat.
Er det politikernes ansvar at rette op på lønefterslæbet for de kvindedominerede omsorgsfag, spørger Altinget i en ny temadebat.Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Martin Mauricio

Det store drama udeblev fra de offentlige overenskomstforhandlinger.

De centrale forlig på statens, kommunernes og regionernes område sikrer reallønnen i de næste tre år, men indfrier langt fra forventningerne hos store kvindedominerede faggrupper som sygeplejersker og pædagoger, som ellers havde varmet op til en hård konfrontation ved overenskomstbordet.

Lønniveauet er alt for lavt sammenlignet med andre faggrupper med tilsvarende uddannelse og ansvar, og trækker tråde helt tilbage til fagenes indplacering i det offentlige lønhierarki under tjenestemandsreformen i 1969, mener Dansk Sygeplejeråd og BUPL.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00