Ny debat: Skal EU have fælles mindsteløn?

TEMADEBAT: En fælles europæisk mindsteløn. Lyder det som en god idé? Altinget tager debatten med blandt andre beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og den europæiske sammenslutning af fagforeninger. 

EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen er på trapperne med et forslag, der skal give alle EU-borgere en lovbestemt mindsteløn. Forslaget bliver efter alt at dømme præsenteret tirsdag.

Det har fået alarmklokkerne til at ringe hjemme i Danmark, hvor flere frygter, at det vil gå ud over den danske model, hvor det er arbejdsmarkedets parter, der aftaler lønnen. Ikke staten eller EU.

Men kan en fælles europæisk mindsteløn i virkeligheden være en god idé? Hvilke konsekvenser vil det i så fald have? Hvad vil det gøre ved den danske og nordiske model? Vil det overhovedet sikre bedre lønvilkår i Europa? Og er der alternative løsninger, hvis man vil undgå en lovbestemt EU-mindsteløn?

Altinget tager debatten. Mød panelet her.

Peter Hummelgaard ThomsenPeter Hummelgaard (S),
beskæftigelsesminister

 

 

 

Alex VanopslaghAlex Vanopslagh (LA),
politisk leder 

 

 

 

Per ChristensenPer Christensen,
forbundsformand i 3F

 

 

 

Luca VisentiniLuca Visentini,
generalsekretær i European Trade Union Confederation (ETUC)

 

 

 

Martin AabakMartin Aabak,
adm. direktør i Danske Speditører 

 

 

 

Stine Bosse Stine Bosse,
formand for Europabevægelsen

 

 

 

Johan MoesgaardJohan Moesgaard,
EU-chef i Dansk Metal

 

 

 

Irene WennemoIrene Wennemo,
generaldirektør i Medlingsinstitutet (den svenske pendant til Forligsinstitutionen)

 

 

 

Gabriele BischoffGabriele Bischoff,
tysk socialdemokratisk medlem af Europa-Parlamentet 

 

Forrige artikel Akademikerne: Sådan skal universiteter bekæmpe dimittendledighed Akademikerne: Sådan skal universiteter bekæmpe dimittendledighed Næste artikel Transportens OK20 indledt med fælles krav til Folketinget: Giv os mindsteløn nu Transportens OK20 indledt med fælles krav til Folketinget: Giv os mindsteløn nu
Coronakrisen kan sende flere seniorer på tidlig pension

Coronakrisen kan sende flere seniorer på tidlig pension

TILBAGETRÆKNING: Høj arbejdsløshed kan kortslutte årtiers bestræbelser på at få seniorer til at arbejde længere, konkluderer professor bag nyt forskningsprojekt. Beskæftigelsesministeren anerkender udfordringen, men ser samtidig et styrket behov for en ret til tidlig pension.