Ny satspuljeaftale skal få flere handicappede i beskæftigelse

AFTALE: Regeringen og satspuljepartierne er blandt andet blevet enige om at afsætte 130 millioner, der skal være med til at sikre, at flere handicappede kommer i arbejde.

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Simon Lessel

128,4 millioner.

Så mange penge fra satspuljen på beskæftigelsesområdet er regeringen og satspuljepartierne blevet enige om at afsætte til en lang række af initiativer, der har til formål at bringe flere handicappede tættere på arbejdsmarkedet.

De 128 millioner kroner skal blandt andet være med til at finansiere udviklingen af et kompetencekort, der skal synliggøre de handicappedes kompetencer, samt hvilke støttemuligheder virksomhederne har, når de skal ansætte en person med handicap.

Samtidig skal pengene være med til at styrke indsatsen på jobcentrene for personer med handicap.

Jeg er glad for, at der nu kommer en handicappolitisk handlingsplan, der skal bidrage til at synliggøre og styrke inklusionen af personer med handicap i uddannelsessystemet og videre ud på arbejdsmarkedet.

Karina Adsbøl
Handicapordfører, Dansk Folkeparti

Derudover skal pengene også finansiere afskaffelsen af den aldersgrænse, der lige nu betyder, at personer med handicap, som har nået folkepensionsalderen, mister retten til hjælpemidler på deres arbejdsplads.

Aftalen glæder beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), der ser det som en kærkommen lejlighed til at få flere mennesker med handicap i job.

”Der er brug for flere hænder på arbejdsmarkedet, så lad os få fjernet nogle af de fordomme, der har holdt personer med handicap væk fra vores arbejdsfællesskab,” siger Troels Lund Poulsen.

DH roser aftalen 
Idéen med et kompetencekort har været på tegnebrættet i lang tid og har været efterspurgt af både virksomheder og handicaporganisationerne. Samtidig er der også et stort økonomisk fokus på at sikre, at flere personer med handicap får en uddannelse, der anses som en af nøglerne til at få flere i beskæftigelse.

Derfor er der i satspuljeaftalen blandt andet afsat 15,5 millioner kroner til at skabe bedre muligheder for personer med handicap på erhvervsuddannelserne, ligesom der afsættes penge til at etablere to ekstra gymnasieklasser til personer med autisme. Det skal bringe det samlede antal klasser fra 11 til 13.

Samtidig er partierne blevet enige om at afsætte 40 millioner kroner til personer, der går på de særligt tilrettelagte ungdomsuddannelser. Pengene skal blandt andet gå til at forbedre udslusningen fra et STU-forløb til arbejdsmarkedet.

De mange tiltag på uddannelsesområdet glæder formand i Danske Handicaporganisationer, Thorkild Olesen, der også hæfter sig ved, at politikerne har sat penge af til at skabe en handicappolitisk handlingsplan på uddannelsesområdet.

”Færre unge med handicap får en uddannelse end tidligere. Samtidig ved vi, at uddannelse er ekstra afgørende for, at unge med handicap får job. Vi må skabe et mere fleksibelt uddannelsessystem, hvor skolerne har den nødvendige viden om handicap, så alle kan få en uddannelse,” siger Thorkild Olesen.

Samme positive toner lyder fra handicapordfører for Dansk Folkeparti Karina Adsbøl.

”Jeg er glad for, at der nu kommer en handicappolitisk handlingsplan, der skal bidrage til at synliggøre og styrke inklusionen af personer med handicap i uddannelsessystemet og videre ud på arbejdsmarkedet,” siger Karina Adsbøl.

Millioner til idrætslivet
Udmøntningen af satspuljen rummer også en ny millionbevilling på 81,6 millioner kroner til det stort anlagte projekt “Flere skal med II”, der skal få flere aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere over 30 år i job. 

Derudover kan Landsforeningen Lev, Seniornetværk og en række beskæftigelsesrettede projekter se frem til at få nye millionindsprøjtninger. Her er partierne blevet enige om at sætte 174,7 millioner kroner af.

Og så udløste onsdagens satspuljeaftale også glæde i idrætsverdenen, der også skal være med til at hjælpe beskæftigelsesindsatsen på vej. Her er der afsat 35 millioner kroner, der skal skabe nye fællesskaber for udsatte borgere og til forsøg med, hvordan idræt kan bringe socialt udsatte tættere på et job.

Den del af aftalen modtager ikke overraskende ros fra Danmarks Idrætsforbunds formand, Niels Nygaard.

“Vi ved, at motion i fællesskab med andre giver de bedste resultater, og for mange kan idrættens fællesskaber være en genvej til deltagelse i for eksempel arbejdslivet og resten af samfundslivet,” siger Niels Nygaard.

Sommerferiestøtte til udsatte familier
Socialdemokratiet spillede i forhandlingernes 11. time ind med et krav om, at der skulle sættes 45 millioner af til, at udsatte familier også i fremtiden kan komme på sommerferie. Kravet kom som en reaktion på den nye ferielov, der forventes at reducere indtægterne til Arbejdsmarkedets Feriefond betydeligt. Det er fra feriefonden, at de uhævede feriepenge, som socialt udsatte familier får glæde af til deres sommerferie, normalt kommer fra.  

Kravet fra S resulterede i en konkret pulje på netop 45 millioner til de socialt udsatte familier startende fra år 2021.*

Samtidig er satspuljepartierne ifølge aftaleteksten blevet enige om at drøfte en mulig bevilling til de udsatte familiers sommerferie ved satspuljeforhandlingerne i 2020, hvor man bedre kender de økonomiske konsekvenser af ferieloven:

“Aftalepartierne er enige om at prioritere flere midler til støtten til vanskeligt stillede familier med børn i 2021, hvis der måtte være økonomisk behov for dette,” lyder det i aftaleteksten.

Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen udlægger den del af aftalen som en sejr.*

“Jeg er glad for, at vi nu har sikret, at børn fra udsatte familier kan få penge til at komme på ferie, så de ligesom alle andre børn kan komme på sommerferie med deres familie og få en masse gode oplevelser,” siger Leif Lahn Jensen.

I alt har partierne fordelt 542,6 satspuljemillioner på beskæftigelsesområdet i perioden fra 2019-2022. Du kan læse hele aftaleteksten her. 

*Rettet d. 8/11/2018 kl. 09:31: Tidligere fremgik det af artiklen, at S ikke var kommet igennem med sit krav om at få tilført 45 millioner til socialt udsatte familiers sommerferie. Det var en fejl. Puljen er bevilget fra år 2021, hvilket fremgår af aftaletekstens tabel 1 på side 7.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karina Adsbøl

MF (DD), 4. næstformand, Folketingets Præsidium
social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Fredericia 2005), social sundhedshjælper

Thorkild Olesen

Formand, Danske Handicaporganisationer, næstformand, Det Centrale Handicapråd
cand.mag. i historie og religionsvidenskab (Aarhus Uni. 2005)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00