Nye beregninger: EL-forslag om 30 timers arbejdsuge koster milliarder og øger mangel på velfærdsarbejdere

Enhedslistens forslag om at indføre 30 timers arbejdsuge for ansatte i Københavns Kommune vil ifølge ny opgørelse koste kommunen et større milliardbeløb, og betyde, at der skal findes tusinder af ekstra sosu-assistenter, lærere og pædagoger i Hovedstaden. 

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Søren Dahl

Det vil koste Københavns Kommune milliarder af kroner og forværre manglen på sosuer, lærere og andre velfærdsansatte, hvis Enhedslistens mærkesag om at indføre 30 timers arbejdsuge med fuld løn for kommunalt ansatte bliver til virkelighed. 

Det fremgår af et svar fra Københavns Kommunes Økonomiforvaltning.

Ifølge forvaltningens beregninger vil det koste op mod 4,2 milliarder kroner, hvis Københavns Kommunes i alt 50.000 ansatte skal gå fra en arbejdsuge på 37 timer og i stedet arbejde 30 timer om ugen for samme løn. 

Af svaret fremgår det ligeledes, at indførelsen af en 30 timers arbejdsuge vil kræve, at der bliver ansat godt 2400 lærere, pædagoger, sygeplejersker, sosu-assistenter og sosu-hjælpere, hvis kommunen skal bevare det samme serviceniveau overfor borgerne. 

I Enhedslistens politiske program, der blev vedtaget tidligere på året, skriver partiet følgende: 

"Enhedslisten vil have indført en generel 30 timers arbejdsuge med fuld løn. Kampen skal kæmpes såvel nationalt i samarbejde med fagbevægelsen og andre ligesindede som lokalt, hvor vi arbejder for at Københavns Kommune som arbejdsgiver går forrest,".

Opgørelsen fra økonomiforvaltningen er lavet efter ønske fra Jonas Bjørn Jensen, politisk ordfører, samt medlem af Borgerrepræsentationen og Økonomiudvalget for Socialdemokratiet på Rådhuset.

Han retter en hård kritik af Enhedslistens forslag, som ifølge ham skaber større behov for kommunal arbejdskraft i en tid, hvor Københavns Kommune har store rekrutteringsproblemer på blandt andet ældreområdet. 

"Det er jo nærmest så dårlig timing, som man overhovedet kan forestille sig. Vi står i forvejen med historisk store udfordringer i forhold til at skaffe de ansatte, der skal til, for at give Københavns borgere en ordentlig service. Så er det helt hovedløst at foreslå en model, der kun gør det problem større," siger Jonas Bjørn Jensen. 

Ifølge Flemming Ipsen, professor emeritus ved Aalborg Universitet, kan indførslen af en 30 timers arbejdsuge efterlade Københavns Kommune med flere problemer. 

"På kort sigt vil man slå et gevaldigt hul i kommunekassen, og forringe servicen for borgerne, hvis kommunen ikke kan finde den arbejdskraft, man har brug for. Det kan jo være ganske svært, i og med, at der bliver uddannet færre og færre fra velfærdsuddannelserne, mens antallet af ældre kun går opad i de næste mange år," siger Flemming Ibsen. 

EL: 30 timers uge vil gøre København attraktiv

Ifølge Enhedslistens gruppeformand på Rådhuset, Karina Vestergård Madsen, er formålet med indførelsen af en 30 timers arbejdsuge at forbedre arbejdsmiljøet for de kommunalt ansatte, som ifølge hende er udsat for et pres, der ofte er "utroligt højt". 

"Vi har store problemer med sygefraværet i Københavns Kommune, og særligt det stressrelaterede sygefravær. Det er alfa og omega, at vi finder en model, der kan lette arbejdspresset på de kommunalt ansatte," siger Karina Vestergård Madsen.

"Til gengæld er det ganske sikkert, at man på kort sigt vil slå et gevaldigt hul i kommunekassen, og forringe servicen for borgerne, hvis kommunen ikke kan finde den arbejdskraft, man har brug for,"

Flemming Ipsen, professor emeritus, Aalborg Universitet

Karine Vestergård Madsen understreger, at partiet i første omgang vil lave en forsøgsordning, hvor en begrænset gruppe kommunalt ansatte skal gå ned på 30 timer.

Derfor mener gruppeformanden også, at Jonas Bjørn Jensen skyder forbi med sin kritik af Enhedslistens forslag.

"Det vil skabe et ufatteligt stort pres på det kommunale arbejdsmarked, hvis alle 50.000 ansatte skal gå ned i tid med det samme. Derfor er det vigtigt, at vi går langsomt frem, og undersøger, hvilke omkostninger og positive effekter, der er ved en 30 timers uge," siger Karina Vestergård Madsen.

"Det har aldrig været vores intention at trække det her ned over de ansatte, eller give det kommunale arbejdsmarked et skud for boven. Derfor skal vi også have et tæt samarbejde med faglige organisationer, før vi lægger os fast på en endelig model, tilføjer gruppeformanden.

"Vi kan se, at der eksempelvis i ældreplejen er mange ansatte, der forlader deres job efter meget kort tid. Derfor handler det i sidste ende om at sikre kommunale stillinger, som de ansatte kan have gode og lange arbejdsliv i. Hvis vi lykkedes med det, så er det min påstand, at vi kan løse en stor del af de rekrutteringsudfordringer, vi står med i dag, siger gruppeformanden. 

Ifølge økonomiforvaltningen vil jeres forslag betyde, at der skal findes tusindvis af ekstra ansatte, hvis kommunen skal holde det samme serviceniveau og samtidig lade folk arbejde 30 timer. Hvordan skal kommunen finde dem i en tid, hvor det er historisk svært at finde ledige sosuer, lærere og andre kommunalt ansatte?

"Hvis København som den eneste kommune i landet kan tilbyde 30 timers arbejdsuge med fuld løn, så er det min klare opfattelse, at det vil gøre os til et meget attraktivt sted at være offentligt ansat. Jeg tror, at der vil være mange, der tænker, "det vil jeg da godt prøve af", siger Karina Vestergård Madsen.

"Derfor tror jeg, at vi kan lokke en masse ansatte til, som kan være med til at løse de rekrutteringsudfordringer, vi står med, tilføjer hun. 

I svaret til Jonas Bjørn Jensen skriver Økonomiforvaltningen, at en 30 timers arbejdsuge "på kort sigt kan afstedkomme, at kommunen vil opleve en tilvækst af arbejdskraft, da kommunen vil have en konkurrencefordel sammenlignet med andre kommuner, ved at tilbyde attraktive ansættelsesforhold".

Forvaltningen skriver dog også, at det ikke er muligt at beregne eventuelle positive effekter af en nedsættelse af arbejdstiden "herunder eventuelt ændringer i sygefravær, produktivitet med mere,"

"Det skyldes, at der ikke foreligger valide studier af effekten af eventuelle dynamiske effekter ved en generel nedsættelse af arbejdstiden, som en beregning kan baseres på," lyder det i svaret. 

Karina Vestergård Madsen medgiver da også, at Enhedslisten reelt set ikke ved, om indførslen af en 30 timers arbejdsuge vil have den effekt, som partiet håber på. 

"Derfor er det også vigtigt, at vi går langsomt frem, og undersøger det her grundigt. Men min klare opfattelse er, at det vil gavne både kommunen og vores ansatte utroligt meget på den lange bane," understreger hun. 

Professor: Kan forringe service

Ifølge Flemming Ibsen, økonom og professor emeritus ved Aalborg Universitet, er det højst usikkert, om en 30 timers arbejdsuge kan lokke så mange sosuer, sygeplejesker og lærere til Hovedstaden, at det løser kommunens rekrutterings-hovedpine. 

Han understreger, at fagbevægelsen og arbejdsgiverne på det private arbejdsmarked historisk har forhandlet sig til arbejdstidsnedsættelser uden lønnedgang. 

"Det har man kunne gøre, fordi ny teknologi gør det muligt at øge produktiviteten per arbejdstime, og derved lade de ansatte gå ned i tid, uden at det koster virksomheden ekstra, siger Flemming Ibsen. 

"Men samme øvelse kan man ikke lave på det offentlige arbejdsmarked, fordi borgerne stadig har brug for den samme service. Hvis man lader ansatte gå ned i tid uden at trække dem i løn, så koster det dyrt, fordi man samtidig skal lønne ekstra personale, der kan passe de arbejdsopgaver, de efterlader, understreger han. 

S: Borgerne kommer først 

Hos Socialdemokratiet medgiver politisk ordfører Jonas Bjørn Jensen, at en 30 timers arbejdsuge med fuld løn kan gøre Københavns Kommune til en attraktiv arbejdsplads for de ansatte, som kommunen akut mangler. 

"Problemet er bare, at der ikke står 500 arbejdsløse lærere og sygeplejersker, som vi kan ansætte til at opfylde det gigantiske behov for arbejdskraft, som en 30 timers arbejdsuge vil skabe. Derfor mener jeg også, at Enhedslistens forslag er direkte uansvarligt, siger Jonas Bjørn Jensen. 

Ville Socialdemokratiet støtte et forslag om en 30 timers arbejdsuge, hvis der ikke var mangel på arbejdskraft? 

"I princippet ja. Men jeg ville hellere ansætte dem på 37 timer, og give borgerne en endnu bedre service, end de får i dag, siger Jonas Bjørn Jensen. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Ibsen

Professor emeritus, Institut for Politik og Samfund, Aalborg Universitet
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

Karina Vestergård Madsen

Socialborgmester (EL), Københavns Kommune
cand.com.

Jonas Bjørn Jensen

Enhedschef, Teknik- og Miljøforvaltningen, Københavns Kommune
cand.comm. i geografi og kommunikation (Roskilde Uni. 2013)

0:000:00