Nye refusionsregler rammer skævt

AKTIVERING: Regeringen forhandler med KL om en kompensations-ordning, fordi den nye refusionsmodel betyder, at nogle kommuner mister langt flere penge end andre. Med det er langtfra nok, mener Frank Jensen (S), som frygter et tab på 350 millioner kroner.
Københavns overborgmester, Frank Jensen, langer hårdt ud efter de nye refusionsregler, som vil ramme nogle kommuner hårdere end andre.
Københavns overborgmester, Frank Jensen, langer hårdt ud efter de nye refusionsregler, som vil ramme nogle kommuner hårdere end andre. Foto: Pressefoto

De store byer og udkantsområderne, som traditionelt har en overledighed, vil blive ramt hårdere end de kommuner, som ligger i smørhullerne med lav ledighed.

Thomas Bredgaard
Lektor i politik, økonomi og forvaltning ved Aalborg Universitet

KL og regeringen er ved at forhandle en kompensationsordning på plads, som skal afbløde effekten af den nye refusionsordning, der indebærer, at kommuner med de fleste og svageste ledige vil lide de største økonomiske tab.

For København betyder det et tab på 90 millioner kroner i stedet for 130 millioner kroner i 2011, viser tal fra Indenrigsministeriet. Og det er ikke nok til at stille overborgmester Frank Jensen tilfreds. 

"De nye regler er en slags omvendt Robin Hood, fordi de i stor stil flytter penge fra kommuner med mange svage og ledige til kommuner med stærke borgere og få ledige," siger han og forklarer, at Lolland vil tabe 17 millioner kroner, mens Gentofte står til at vinde 36 millioner kroner.

Dokumentation

Se, hvilke kommuner, der vinder og taber ved omlægningen. 

De største tabere

Kommune Tab i mio. 
København 90 
Randers 56 
Horsens 52 
Holbæk 31
Slagelse 28 

De største vindere

Kommune Gevinst i mio. 
Gentofte 35 
Rudersdal 29 
Frederiksberg 24 
Bornholm 23 
Varde 19 

Kilde: Udregning foretaget af Aalborg Kommune baseret på tal fra Beskæftigelsesministeriet. (Tallene i artiklen, som Københavns Kommune bruger, er baseret på udregninger fra Indenrigsministeriet. Derfor forekommer der små udsving i tallene)


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00