Nyt udspil om arbejdsmiljø kommer snart

2020-PLAN: Regeringen er på vej med et udspil, der skal gøre tilsynet med danskernes arbejdsmiljø mere målrettet. SF vil udvide Arbejdstilsynets beføjelser og oprette en hotline for psykisk arbejdsmiljø. Forligspartier forholder sig afventende.

Arbejdsmiljøet på alt fra byggepladser til sygehusene skal have en overhaling. Regeringen er klar med nyt udspil inden længe, melder beskæftigelsesministeren.
Arbejdsmiljøet på alt fra byggepladser til sygehusene skal have en overhaling. Regeringen er klar med nyt udspil inden længe, melder beskæftigelsesministeren.Foto: norden.org
Michael Hjøllund

Der er beklageligvis nogle arbejdsgivere, der ikke er i stand til at leve op til det ansvar, der påhviler dem, og det har store konsekvenser for det psykiske arbejdsmiljø.

Eigil Andersen (SF)
Arbejdsmarkedsordfører

Et nyt regeringsudspil om arbejdsmiljø er på trapperne.

Det fortalte beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) under en folketingsdebat tirsdag. Regeringens planer blev allerede lanceret sidste sommer, men nu ser der ud til at komme handling bag ordene.

Et hovedpunkt i udspillet vil ifølge ministeren være, at kontrollen med arbejdsmiljøet bliver mere målrettet.

Dokumentation

2020-målene for arbejdsmiljø blev indgået i 2011.

Se her, hvordan det går.

Arbejdsulykker
Målsætning: 25 procent færre alvorlige arbejdsulykker i 2020

Status: Antallet af alvorlige arbejdsulykker set i forhold til beskæftigelsen er, ifølge en prognose, reduceret fra 3,9 arbejdsulykker pr. 1000 beskæftigede i 2011 til 3,7 i 2012. Et fald på cirka fire procent.

Overbelastning
Målsætning: 20 procent færre med overbelastninger af muskel og skelet i 2020.

Status: Andelen af medarbejdere med fysiske overbelastninger er således faldet fra 9,7 procent i 2012 til 8,6 procent i 2014. Det svarer til et fald på cirka 12 procent.

Psykisk arbejdsmiljø
Målsætning: 20 procent færre psykisk overbelastede i 2020.

Status: Fra 2012 til 2014 faktisk er sket en lille stigning i andelen af beskæftigede, der er psykisk overbelastede. Fra 14,5 procent til 15,1 procent. Denne udvikling er dog ifølge rapporten ikke statistisk signifikant.

Se den fulde opgørelse her.


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00