Overblik: Her er regeringens 2030-plan

Fredag præsenterede finansminister Nicolai Wammen regeringens 2030-plan. Den indeholder blandt andet penge til velfærd, kriminalitetsbekæmpelse og et mål om at øge beskæftigelsen markant. Få et overblik over planen her.

Finansminister Nicolai Wammen præsenterer regeringens 2030-plan: 'DK2030 - et grønnere, sikrere og stærkere Danmark 2030' på et pressemøde fredag 30. september.
Finansminister Nicolai Wammen præsenterer regeringens 2030-plan: 'DK2030 - et grønnere, sikrere og stærkere Danmark 2030' på et pressemøde fredag 30. september.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Mathias Bach

Regeringen vil prioritere børn, ældre og forsvaret frem mod 2030.

Det står klart efter, at finansminister Nicolai Wammen (S) fredag præsenterede Socialdemokratiets længe ventede 2030-plan.

Få et overblik over hovedelementerne i planen her:

Det finanspolitiske råderum

Det finanspolitiske råderum udgør 48 milliarder kroner frem mod 2030. Det er altså de penge, der i udgangspunktet er at bruge i perioden.

Heraf har regeringen reserveret godt 21 milliarder kroner til et løft af velfærden, der svarer til den demografiske udvikling. Det er med andre ord de penge, der skal til for at dække de stigende udgifter i forbindelse med, at der kommer flere børn og ældre.

Regeringen har også reserveret 2,5 milliarder kroner til investeringer i klima og og små 12 milliarder kroner på at dække de øgede udgifter til forsvaret efter det nationale kompromis.

Politiske prioriteringer

Det efterlader 12,5 milliarder kroner til øvrige politiske prioriteringer frem mod 2030. Dem vil regeringen prioriterer således:

 • Fem milliarder kroner skal bruges på yderligere investeringer i velfærden. Regeringen fremhæver i sin plan sundhedsområdet, som et sted der skal investeres.
 • Fem milliarder kroner skal bruges på "bundne og uforudsete opgaver". De skal gå eventuelle nye behov, der kan opstå frem mod 2030.
 • 2,5 milliarder kroner skal bruges på kriminalitetsbekæmpelse. Regeringen vil blandt andet understøtte en skærpelse af straffene for personfarlig kriminalitet.

Mål om at skaffe 15 milliarder gennem reformer

I sin planen fastsætter regeringen desuden et mål om at skaffe yderligere 15 milliarder kroner frem mod 2030. Regeringen har en konkret plan for, hvordan de første otte milliarder skal sikres.

 • 4,5 milliarder skal skaffes gennem den reform af universiteterne, som regeringen præsenterede med udspillet 'Danmark kan mere III'. Her foreslog de, at mange af universiteternes kandidatuddannelser kun skal være etårige, hvilket vil øge den strukturelle beskæftigelse med cirka 6.100 personer i 2030.
 • Derudover skal der findes 3,5 milliarder kroner årligt gennem en sanering af erhvervsstøtten. Det forslog regeringen første gang med sit første 'Danmark kan mere'-udspil.

For at finde de resterende otte milliarder kroner har regeringen et mål om at øge beskæftigelsen med yderligere 40.000 personer. I 2030-planen peges på syv områder med "potentialer" for en sådan reformkurs.

 • Flere unge som gennemfører en faglært uddannelse
 • Flere med ikke-vestlig baggrund skal deltage på arbejdsmarkedet 
 • Færre voksne der langvarigt står uden for arbejdsfællesskabet
 • Færre unge som hverken er i uddannelse eller beskæftigelse
 • Flere seniorer skal have lyst til at blive længere på arbejdsmarkedet
 • Reduceret sygefravær og færre med deltid
 • Flere ufaglærte voksne skal opkvalificeres

Læs regeringens udspil i sin fulde længde her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

0:000:00