Partier vil forkorte udskældte ressourceforløb

SLUTSPURT: En aftale om ressourceforløb er tæt på. Flere partier bakker op om radikalt forslag om loft på tre et halvt år. Samtidig skal seniorer med under seks år til pensionsalderen fritages for ressourceforløb.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Efter årelange drøftelser tegner en aftale om ressourceforløb nu til at være inden for rækkevidde.

Forhandlingerne er lige nu i slutfasen, og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) ventes om kort tid at kunne sætte punktum for en aftale.

Meget tyder på, at den maksimale varighed af et ressourceforløb vil blive skruet ned fra fem år til tre et halvt år.

Dokumentation

Ressourceforløb

Ressourceforløbet blev indført som led i førtidspensions- og fleksjobreformen, som blev aftalt mellem S-R-SF-regeringen og Venstre, Konservative og Liberal Alliance, og som trådte i kraft 1. januar 2013.

Reformen betyder, at personer under 40 år ikke længere kan få tilkendt førtidspension, medmindre det er åbenbart formålsløst at forsøge at udvikle deres arbejdsevne. I stedet skal en individuel, tværfaglig og helhedsorienteret indsats i et ressourceforløb udvikle deres arbejdsevne og hjælpe dem videre i livet.

Målgruppen for ressourceforløb er personer under 40 år. Personer over 40 år er desuden omfattet, men de skal som udgangspunkt kun have et forløb.

Ressourceforløb varer et til fem år og vil ofte bestå af både beskæftigelsestilbud, sociale tilbud og sundhedsmæssige tilbud. For eksempel:

  • Tilbud om brobygning til uddannelse med nødvendig støtte
  • Rådgivning og støtte fra psykolog/terapeut/coach
  • Kurser i at håndtere fx stress/angst
  • Aktivitetstilbud på væresteder 
  • Støtte- og kontaktperson
  • Hjælp til boligproblemer
  • Socialpædagogisk bistand
  • Behandling for misbrug
  • Mentorstøtte
  • Fritids-/frivillige aktiviteter (frivilligt socialt arbejde, foreningsarbejde)
  • Motion

Personer i ressourceforløb modtager ressourceforløbsydelse – på samme niveau som deres hidtidige ydelse. Det vil i praksis sige, at de fleste modtager en ydelse på kontanthjælpsniveau, som dog ikke nedjusteres efter ægtefællers indkomst. Ydelsen kan blive justeret undervejs i forløbet.

I 2018 præciserede forligskredsen reglerne, så det blev klart, at syge borgere kun skal i ressourceforløb, hvis det giver mening, og at borgere godt kan tilkendes førtidspension uden et forudgående ressourceforløb.

Daværende beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) indkaldte derefter til drøftelser og følgende forhandlinger om reformen af fleksjob og førtidspension.

Reglerne om ressourceforløb indgår i dette forhandlingsspor, som efter regeringsskiftet er overtaget af Peter Hummelgaard (S).

Kilde: Beskæftigelsesministeriet, CABI, Retsinformation.dk


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00