Debat

Planlovsændring skal skabe arbejdspladser i landdistrikterne

DEBAT: Planloven skal udvides med en landdistriktsbestemmelse, mener boligminister Carsten Hansen (S). Med den bestemmelse får alle landets kommuner mulighed for at give tilladelse til mere erhverv og bebyggelse, hvilket planloven i dag står i vejen for.
Boligminister Carsten Hansen (S) vil give de udsatte landdistrikter en hjælpende hånd med ny landdistriktsbestemmelse.
Boligminister Carsten Hansen (S) vil give de udsatte landdistrikter en hjælpende hånd med ny landdistriktsbestemmelse.Foto: ft.dk
Susie Lund

Bachelorstuderende i Medievidenskab ved Aarhus Universitet. Researcher hos Altinget.dk med ansvar for nyhedsportalerne Forskning & Innovation og Bolig.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Carsten Hansen
Boligminister, Socialdemokraterne

Jeg kom i Folketinget som 41-årig. Inden da havde jeg arbejdet mere end 25 år som rørlægger, VVS-montør og varmemester i en boligforening. Jeg ved, hvordan det er at miste sit job og frygte for sin privatøkonomi. Jeg ved, hvordan det er at stå med et arbejde den ene dag og en fyreseddel den næste. Derfor har jeg altid set det som min vigtigste politiske opgave at gennemføre initiativer, der skaber arbejdspladser. 

Landdistrikterne skal have et løft
I mange landdistrikter har vi store udfordringer: Fraflytningen er massiv, boligmarkedet er frosset til, virksomheder er lukket og arbejdsløsheden høj. Jeg har meget stor forståelse for de problemer, som mange borgere i landdistrikterne har. Jeg gør, hvad jeg kan for at give landdistrikterne et løft.

Nu er det heldigvis også sådan, at der er masser af driftige iværksættere i mange landdistrikter. De har ideerne til at skabe nye arbejdspladser, hvor de gamle er forsvundet. Det vil regeringen meget gerne understøtte. Derfor har jeg netop sammen med miljøminister Ida Auken (SF) fremlagt en justering af planloven, som vil give kommunerne nye muligheder for at fremme de gode lokale ideer, der skaber arbejdspladser.

Justering af planloven skal skabe arbejdspladser
Konkret foreslår vi, at planloven udvides med en landdistriktsbestemmelse. Med den bestemmelse får alle landets kommuner mulighed for at give tilladelse til mere erhverv og bebyggelse på en række områder, hvor planloven i dag står i vejen for en sund udvikling. Betingelsen er, at det skal være et landdistrikt, hvor der er dokumenterbare problemer for eksempel i form af høj ledighed, fraflytning, mange tomme boliger og lignende.

I de områder vil kommunen kunne give tilladelse til, at der indrettes boliger i en gammel skole eller produktionsvirksomhed i et nedlagt mejeri. Eller tilladelse til, at en eksisterende virksomhed kan udvide med flere bygninger. Alle tilladelser skal selvfølgelig gives under hensyn til naboerne og til den natur, som vi skal værne om. 

Alle kommuner har behov for vækst
Jeg har kørt landet tyndt i det første år af min ministertid. Og mine mange møder med lokale politikere og erhvervsfolk har igen og igen vist mig, at der er behov for at give bedre mulighed for vækst i alle landets kommuner. Ikke kun i de 29 kommuner, som den tidligere regering gav særlige betingelser i deres justering af planloven. Jeg har lyttet til de lokale folk, jeg har til fulde forstået deres ønsker, og nu giver jeg kommunerne friheden til at støtte de gode idéer og skabe arbejdspladser.

Jeg er socialdemokrat af mange årsager, men jeg er det især, fordi partiet altid har arbejdet benhårdt på at skabe arbejdspladser.  Det er også hovedformålet med indførelsen af en landdistriktsbestemmelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten Hansen

Selvstændig public affairs-rådgiver, formand Odense Zoo, fhv. minister (S), fhv. MF
vvs-montør

0:000:00