Podcast om OK20: Drama, dynamik og snubletråde ved overenskomstbordet

PODCAST: Den danske model er i fin form, men meget afhænger alligevel af et vellykket resultat ved de aktuelle forhandlinger. Lyt med, når to tidligere topforhandlere og en arbejdmarkedsforsker øser ud af erfaringer, stikpiller og perspektiver.

Jørn Neergaard Larsen (tv.), Nana Wesley Hansen og Poul Erik Skov Christensen analyserer fortid, nutid og fremtid ved overenskomstbordet.
Jørn Neergaard Larsen (tv.), Nana Wesley Hansen og Poul Erik Skov Christensen analyserer fortid, nutid og fremtid ved overenskomstbordet.Foto: Mads Outzen/Altinget
Søren Elkrog Friis

Abonner i iTunes | Spotify | RSS

De arbejdsmarkedspensioner, som de fleste af os tager for givet i dag, kunne meget vel være endt som en historisk parentes, hvis man havde holdt sig stramt til den gængse forhandlingslogik under overenskomstforhandlingerne i 1989.

Til gengæld kunne storkonflikten i 1998 nok være undgået, hvis Nyrup-regeringen og fagbevægelsen havde talt samme sprog.

Hør de historier, og mange flere, når overenskomst-veteranerne Jørn Neergaard Larsen og Poul Erik Skov Christensen åbner op for posen af erfaringer, tips og tricks.

Den tidligere beskæftigelsesminister og mangeårige DA-direktør Jørn Neergaard Larsen og tidligere 3F-formand Poul Erik Skov Christensen er inviteret i studiet for at analysere fortid, nutid og fremtid for overenskomstsystemet.

Anledningen er de private overenskomstforhandlinger (OK20), hvor løn- og arbejdsvilkår for over 600.000 danskere i de kommende måneder skal afklares.

Til at hjælpe os med at analysere knaster, konsekvenser og mulige kompromiser har vi også arbejdsmarkedsforsker Nana Wesley Hansen i studiet.

Lyt med, og bliv klogere på spillet ved overenskomstbordet.

Læs også

Og lad os så runde af med et godt råd til de aktuelle forhandlere fra Jørn Neergaard, som selv i sin tid har deltaget ved 17 overenskomstrunder.

"Nyd det, det er jo livets salt. Det er jo et kæmpe privilegium for de mennesker, der sidder og forhandler nu. Tænk, at de har fået mandat fra deres bagland til at kunne aftale velstands- og velfærdsvilkårene for kernearbejdskraften i Danmark i de kommende år. Jeg har nydt det hver eneste gang, og jeg håber, at de, som har ansvaret nu, også forstår at nyde det undervejs."

Abonner i iTunes | Spotify | RSS

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørn Neergaard Larsen

Bestyrelsesformand, Metroselskabet, fhv. beskæftigelsesminister (V), fhv. adm. direktør, Dansk Arbejdsgiverforening
cand.jur. (Københavns Uni. 1975)

Nana Wesley Hansen

Lektor, Forskningscenter for arbejdsmarkeds- og organisationsstudier (FAOS), Københavns Universitet
Ph.d. i sociologi, cand.scient.pol. (Københavns Uni.)

Poul Erik Skov Christensen

Byrådsmedlem, (S), Frederikssund, fhv. forbundsformand for 3F
executive board programme (Insead 2014)

0:000:00