DA og FH lander overenskomst for 600.000 privatansatte

DEAL: DA og Fagbevægelsens Hovedorganisation er lørdag blevet enige om indholdet i den mæglingsskitse, som forligsmanden har fremlagt. Aftalen giver ifølge FH udsigt til lønstigninger og bedre mulighed for forældreorlov for 600.000 privatansatte.

Trods coronakrisen er det i dag lykkes Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) at lande en overenskomstaftale for 600.000 privatansatte.

Parterne nikkede her til formiddag begge ja til den mæglingsskitse, der blev lagt på bordet i Forligsinstitutionen.

Det oplyser begge parter i særskilte pressemeddelelser.

Ifølge FH kan de privatansatte se frem til lønstigninger og bedre mulighed for forældreorlov.

"Vi har i fagbevægelsen grund til at være tilfredse med resultatet. OK20 giver et velfortjent løft til alle. Om du er ung lærling eller ældre, om du er syg eller rask, er der forbedringer de kommende tre år,” siger Lizette Risgaard.

Også hos arbejdsgiverne er der tilfredshed med aftalen. Det skaber ro i den usikre situation, som dansk økonomi ser ind i på grund af coronavirussen, mener administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening, Jacob Holbraad. 

"Danmark står i en svær situation med udbredelsen af coronavirus. Derfor har det været vigtigt at lave en aftale, så både virksomheder og medarbejdere oplever så lidt usikkerhed og uforudsigelighed som muligt. Virksomhederne har særligt nu brug for at kunne planlægge og prioritere," siger Jacob Holbraad.

Roser til den danske model
Begge parter er glade for, at forhandlingsforløbet har kunnet fortsætte sin gang på trods af coronavirussen og uddeler samtidig roser til den danske model. 

Sådan lyder det eksempelvis fra FH-formand Lizette Risgaard, der betegner fortsættelsen af forhandlingerne som "den eneste rigtige beslutning".

"Det var afgørende, at vi holdt fast i de forlig, der allerede var indgået, inden coronasituationen udviklede sig. Disse forlig var nemlig et rigtig godt afsæt for de efterfølgende aftaler,” siger Lizette Risgaard.

Også DA er tilfredse med forhandlingsforløbet i en svær tid. 

"Overenskomsterne er fornyet i en periode, hvor Danmarks økonomiske situation har ændret sig markant. Det har været intense drøftelser, og der er givet indrømmelser på begge sider af bordet. Men jeg er glad for, at vi sammen har taget ansvar i denne situation," siger Jacob Holbraad.

De nye overenskomster skal til urafstemning hos både arbejdsgivere og lønmodtagere. Resultatet vil være klar 16. april. 

Forrige artikel Professor om stigende ledighedstal: Slå nu lige koldt vand i blodet Professor om stigende ledighedstal: Slå nu lige koldt vand i blodet Næste artikel Få overblikket: Coronavirussen forsinker forårets store forhandlinger Få overblikket: Coronavirussen forsinker forårets store forhandlinger
Regeringens første år: Corona kickstartede slumrende trepartssamarbejde

Regeringens første år: Corona kickstartede slumrende trepartssamarbejde

FØDSELSDAGSANALYSER: Hvad har det betydet for eksempelvis de ældre, kulturen og boligpolitikken, at vi nu har en socialdemokratisk regering? Og hvordan går det med at stække Finansministeriets magt og gøre Danmark til det bedste land at være barn i? Altingets fagredaktører gør status på regeringens ét års fødselsdag med hver deres ultrakorte analyser.