Debat

Praktikpladser nu

DEBAT: På landets erhvervsuddannelser går mange unges drømme og uddannelser i stå, fordi de mangler en praktikplads. Det er afgørende, at disse unge får mulighed for at færdiggøre deres uddannelse, mener ugens debattør, arbejdsmarkedsordfører Torben Hansen (S).
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Foto:

Vi ved, at der fortsat bliver færre ufaglærte job i Danmark, og derfor er det helt afgørende, at vi får givet alle unge en uddannelse, hvis vi skal holde ungdomsledigheden fra døren.

Torben Hansen
Arbejdsmarkedsordfører, MF (S)
Fakta
Vil du blande dig i debatten? Skriv til [email protected]

Torben Hansen,
Arbejdsmarkedsordfører, MF (S)

Danmark er i krise. Væksten er gået i stå, og arbejdsløsheden stiger.
Ser vi på gruppen af unge, ender fortsat flere på kontanthjælp, og mere end hver tredje kontanthjælpsmodtager er i dag et ungt menneske mellem 18 og 29 år. Det er en dybt foruroligende udvikling.

Vi ved, at der fortsat bliver færre ufaglærte job i Danmark, og derfor er det helt afgørende, at vi får givet alle unge en uddannelse, hvis vi skal holde ungdomsledigheden fra døren. Ikke mindst derfor er det ulykkeligt, at vi i dag har 9.661 unge, der ikke kan gennemføre den erhvervsuddannelse, de er begyndt på, fordi de mangler en praktikplads. Det er kolossalt mange unge mennesker, hvis drømme og uddannelse går i stå - og tragedien bliver ikke mindre af, at vi fremadrettet kommer til at mangle faglært arbejdskraft, hvis ikke flere kommer igennem erhvervsuddannelserne.

Garanti for praktikpladser
Socialdemokraterne ønsker at gennemføre en praktikpladsgaranti, så vi sikrer, at de unge kan færdiggøre deres uddannelse i skolepraktik, hvis de ikke kan få en praktikplads. En praktikplads, der for mange betyder forskellen mellem drømmeuddannelsen eller ingenting. Det er helt urimeligt over for de unge, men også gift for et samfund, hvor vi ved, at vi skal leve af vores uddannelsesniveau. Vi skal sikre, at unge kan færdiggøre deres uddannelse.
Vi ønsker også at etablere sociale klausuler, der forpligter virksomheder, som arbejder for det offentlige, til at tage et medansvar og oprette praktikpladser - men regeringen nøler. Hvis der ikke meget hurtigt sker noget, vil denne regering gå over i historien som den regering, der rundede 10.000 unge uden praktikplads.

Uddannelse er svaret på mange af de udfordringer, Danmark står overfor i fremtiden. Uddannelse giver flere valgmuligheder for den enkelte, øger vores velstand, medfører højere produktivitet og får flere i arbejde. Uddannelse betyder flere år i beskæftigelse og er kort sagt den bedste løsning for både den enkelte og for Danmark som helhed.
Alt sammen, fordi vi synes, det er vigtigt at have ambitioner. Ambitioner for os selv, for vores børn og vores fællesskab. Men ambitioner gør det ikke alene. Vi må også have modet til og mulighederne for at følge dem. Det gør Socialdemokraterne med praktikpladsgaranti.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torben Hansen

Borgmester (S), Randers Kommune, fhv. MF
lærer (Skive Seminarium 1989), MPA (2017)

0:000:00