R vil give virksomheder et nyt jobgaranti-kort

ERHVERVSLIV: Radikales leder, Morten Østergaard, vil lade danske virksomheder hente en nøglemedarbejder til landet, hvis det ikke er muligt at finde arbejdskraften herhjemme.

Foto: Simon Læssøe/Scanpix
Cecilie Gormsen

Danske virksomheder skal have hjælp til at hente udlændinge. Sådan lyder ifølge Berlingske et nyt forslag fra Radikale.

Med et nyt jobgarantikort i hånden skal de danske virksomheder fremover kunne hente en nøglemedarbejder til landet, hvis det i løbet af en måned ikke har været muligt at finde den pågældende arbejdskraft i Danmark.

”Uanset hvem man spørger i erhvervslivet, så er det centralt, at de kan få de rette mennesker til at løse de opgaver, de har. Hvis du ikke kan finde en industritekniker til din produktion eller en laborant til dit laboratorium, så skal du have retten til at hente en nøglemedarbejder uden for landets grænser,” siger Morten Østergaard til Berlingske.

I det radikale udspil lægges der op til, at medarbejdere på ethvert uddannelsesniveau og uden skelen til den såkaldte beløbsordning skal kunne hentes til Danmark af certificerede virksomheder.

Arbejdstilladelse til ægtefæller
Beløbsordningen tilsiger, at udlændinge uden for EU kan få lov til at arbejde i Danmark, hvis de kan dokumentere at have et job på hånden til minimum 400.000 kroner om året. Radikale vil desuden automatisk tildele den medfølgende ægtefælle arbejdstilladelse, fortæller Morten Østergaard.

Dansk Arbejdsgiverforening (DA) hilser ifølge Berlingske Radikales udspil varmt velkommen, og også regeringspartiet Venstre ser spændende perspektiver i det radikale forslag.

Jobgarantikortet bliver en central del af de Radikales justerede 2025-plan, som partiet præsenterer i kølvandet på regeringens ventede 2025-plan, der skal danne baggrund for efterårets politiske forhandlinger om dansk økonomi de næste ti år. Regeringens plan ventes fremlagt i næste uge.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

0:000:00