Debat

Radikale i København: Nyt budget bør omfatte grøn opkvalificering af ledige

København har som landets hovedstad en forpligtigelse til at sikre den rette balance mellem klima og velfærd. Derfor bør de kommende budgetforhandlinger omfatte en investering i opkvalificering af kommunens ledige i grønne kompetencer, der kan sikre både økonomisk vækst og en bæredygtig fremtid, skriver Emil Moselund.

Radikale vil i de kommende budgetforhandlinger fokusere på opkvalificering af ledige i grønne kompetencer, skriver Emil Moselund.
Radikale vil i de kommende budgetforhandlinger fokusere på opkvalificering af ledige i grønne kompetencer, skriver Emil Moselund.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Emil Moselund Østergaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Lad os indlede de kommende budgetforhandlingerne med dette klare budskab: København skal spille en afgørende rolle i Danmarks grønne fremtid. Det er helt tydeligt for enhver, at den grønne omstilling ikke er en flygtig trend, men en vedvarende politisk nødvendighed.

Men alligevel udkæmpes der hvert år kampe om klimaets fremtid i Københavns Rådhus. Disse kampe er hårde og udfordrende, især når vi som kommunalpolitikere også står over for påtvungen potentielle nedskæringer i det specialiserede socialområde.

I de kommende budgetforhandlinger vil vi blandt andet fokusere på opkvalificering af ledige i grønne kompetencer

Emil Moselund
Politisk ordfører, Radikale Venstre København

Derfor kan det at prioritere klimaet føles som et valg væk fra øget velfærd. Derfor ønsker vi i Radikale at finde den rette balance, der både sikrer vores planet og vores samfunds velvære. København, som landets hovedstad, har ikke bare muligheden, men også forpligtelsen til at lede an i denne mission. Vi Radikale er klar til forhandlingerne.

Investering i grønne kompetencer
For at omdanne denne ambition til virkelighed må vi handle snart og handle klogt. I de kommende budgetforhandlinger vil vi blandt andet fokusere på opkvalificering af ledige i grønne kompetencer. Vi vil matche ledige med virksomheder ved at styrke vores kommunale virksomhedskonsulenter, så de også kan fungere som grønne ambassadører inden for sektorer som blandt andet byggeri, turisme, sundhed, transport og energi.

Desuden vil vi sætte særligt ind for at sikre, at alle i fremtiden ikke blot har et arbejde, men et arbejde, hvor de føler, de gør en forskel. Dette er ikke kun en investering i vores økonomi, men også en proaktiv indsats mod mistrivsel i arbejdslivet.

Ifølge tænketanken Concito vil vi inden 2030 mangle mellem 30.000 og 50.000 medarbejdere dedikeret til den grønne omstilling. Disse jobmuligheder strækker sig fra faglærte inden for cirkulær økonomi og ufaglærte i bæredygtig turisme. Det er ingen utopi; det er en realistisk mulighed, og investeringerne skal starte i København.

Vi ser allerede lovende initiativer som bæredygtige hoteller og restauranter, der både tiltrækker turister og skaber jobs

Emil Moselund
Politisk ordfører, Radikale Venstre København

Økonomisk vækst og bæredygtig fremtid
Hvem siger, at vi ikke kan forene skandinavisk design og hygge med bæredygtighed? Vi ser allerede lovende initiativer som bæredygtige hoteller og restauranter, der både tiltrækker turister og skaber jobs. At realisere disse visioner kræver tværfagligt samarbejde og robuste politiske prioriteter. Dette vil ikke kun generere økonomisk vækst, men også sikre en bæredygtig fremtid for kommende generationer.

Vi politikere står igen ved en skillevej: Enten fortsætter vi som hidtil, eller vi griber unikke chancer for at forme fremtiden. Tiden er knap. Hvis vi skal opnå vores ambitiøse mål om en 70 procents CO2-reduktion, er vi nødt til at handle nu. Tænke kreativt.

Det er ikke kun Københavns ansvar; det er vores fælles arv og vores fælles fremtid, der står på spil. Så lad os tage det rette valg og påbegynde denne afgørende rejse i dag. At være en del af den fælles front for at sikre vores fremtid er noget, der får mig som politiker til at stå op hver morgen.

I kraft af vores valg på rådhuset kan vi nu også tilbyde den samme motivation bredt ud - også til vores ledige og kommunale ansatte, der vil opkvalificeres.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Emil Moselund Østergaard

Medlem af Borgerrepræsentationen (R), Københavns Kommune, public affairs-rådgiver, WWF Verdens naturfond
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2020)

0:000:00