Regeringen og partier holder møde om konflikt: Lovindgreb rykker tættere på

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har netop nu møde med Folketingets partier om sygeplejerske-konflikten og afholder senere i aften doorstep med sundhedsminster Magnus Heunicke. SF og Enhedslisten har forladt mødet, fordi regeringen ifølge dem ikke afsætter flere penge til sygeplejerskerne. 

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Rikke Brøndum

Netop nu mødes Folketingets partier med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) for at diskutere den videre proces i den over to måneder lange sygeplejerskekonflikt.

For få timer siden var også sygeplejerskernes formand Grete Christensen og hendes modpart Danske Regioner til møde i Beskæftigelsesministeriet og kunne fortsat konstatere, at det ikke er realistisk med en løsning ved forhandlingsbordet.

Ifølge Altingets oplysninger er mødet onsdag aften uden bagkant. Flere medier spekulerer netop nu i et indgreb, der dog ikke er officielt bekræftet.

Både Enhedslisten, SF og Dansk Folkeparti har i løbet af sommeren tilkendegivet, at de ønsker flere penge til sygeplejerskerne, som har strejket for højere løn siden d. 19. juni efter et stort flertal af sygeplejerskerne få dage før stemte nej til overenskomstaftalen for anden gang. En del af aftalen var en såkaldt lønkomité, som skal analysere lønstrukturerne i den offentlige sektor.

SF og Enhedslisten er ude
Før onsdagens møde fortalte SF’s gruppeformand, Jacob Mark, at støttepartiet ikke ville stemme for et indgreb, medmindre regeringen garanterer flere penge.  

”Der er faktisk et flertal i Folketinget for at hjælpe sygeplejerskerne og rette op på den uligeløn, som stammer fra tjenestemandsreformen. Men det kræver, at regeringen vil sætte handling bag ordene om ligeløn og er klar til at forhandle," sagde han til Altinget og pegede på, at SF har foreslået at finde pengene ved at hæve formueskatten med 0,5 procent for formuer over 5 mio. kr.

”Men vi er også villige til at se på andre former for finansiering. Eksempelvis kan man jo spørge, om boligjobordningen er nødvendig i den nuværende økonomiske situation,” sagde han.

Det er ikke lykkedes for SF at få den garanti fra regeringen. Ifølge både SF og Enhedslisten vil regeringen i stedet gøre brug af den mæglingsskitse, som sygeplejerskerne har stemt nej til. Det har fået begge partier til at forlade mødet hos Peter Hummelgaard, og de stemmer nu imod et regeringsindgreb.

Det betyder, at regeringen skal finde et flertal blandt de borgerlige partier. Radikale har ifølge TV 2 meddelt, at partiet vil stå bag et regeringsindgreb.

Det kræver et flertal på totredjedele i Folketinget, hvis lovindgrebet skal hastevedtages. Altinget følger udviklingen og arbejder på kommentarer fra Folketingets øvrige partier.

Artiklen er opdateret klokken 20.02.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

Jacob Mark

MF, gruppenæstformand (SF)
bachelor i journalistik, politik og administration (Roskilde Uni. 2017)

Grete Christensen

Fhv. formand, Dansk Sygeplejeråd
sygeplejerske (Holbæk Sygeplejeskole 1981)

0:000:00