Debat

Regeringen stopper vækst i kommuner

DEBAT: Regeringen modarbejder den lokale vækst, mener Dansk Folkepartis finansordfører, Kristian Thulesen Dahl. Kommunerne skal kunne bruge egne penge på anlægsaktiviteter, skriver han i et debatindlæg.
Foto: Pressebillede, Dansk Folkeparti
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kristian Thulesen Dahl 
Gruppeformand og finansordfører for Dansk Folkeparti, MF

Torsdag formiddag i sidste uge var mediefladen i høj grad domineret af historien om, at regeringen forhindrer landets kommuner i at sætte gang i anlægsaktiviteter og bygge og renovere eksempelvis skoler, børnehaver og ældrecentre næste år.

Kommunerne ønsker at bruge 18 mia. kroner på området, men det modsætter regeringen sig blandt andet på grund af henstillingen fra EU.

Manglende arbejdspladser
Det virker, som om regeringen mangler overblik over dansk økonomi! Sagen er jo, at dansk økonomi har brug for vækst og arbejdspladser, og det skaber man ikke ved at nægte kommunerne at bruge egne penge til at iværksætte anlæg på et niveau a la de seneste år.

Fakta
BLAND DIG I DEBATTEN! - Send en mail til [email protected]

Problemet er samtidig, at regeringens såkaldte kickstart, som havde til formål at skabe vækst og arbejdspladser – også ude i kommunerne - tydeligvis er udeblevet. Regeringen solgte kickstarten som en indsats, der ville skabe hurtig fremgang i dansk økonomi.

I Fælledparken 1. maj 2012 sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt, at kickstarten ville skaffe 8000 job alene i år. Nu ser vi ledigheden stige den ene måned efter den anden. I eksempelvis Ishøj og Lolland var hhv. hele 11,5 pct. og 10,3 pct. af borgerne ledige i juli måned. 

Dansk økonomi har brug for vækst og arbejdspladser, og det skaber man ikke ved at nægte kommunerne at bruge egne penge til at iværksætte anlæg.

Kristian Thulesen Dahl
Gruppeformand og finansordfører for Dansk Folkeparti

Jeg begriber simpelthen ikke, at regeringen ikke lytter til fornuft. Deres økonomiske politik sejler. Zig-zag-kursen på økonomien er i høj grad kriseforstærkende.

Straffer ledige 
Dansk Byggeri har udtalt, at mellem 7000 og 8000 job går tabt på grund af regeringens modvilje, og at det samtidig vil påvirke væksten negativt i 2013. Og selv 3F, som jo støttede regeringspartierne massivt under valgkampen, er fortørnet over regeringens ageren: ”Vi skal have nogle mennesker i arbejde, både dem, der mangler job og er ved at falde ud af dagpengesystemet og de unge mennesker, der skal have nogle lærepladser,” lyder det fra Peter Hougaard Nielsen, formand for 3Fs byggegruppe til Ritzau.
 
Regeringen straffer i det hele taget godt og grundigt de ledige håndværkere og ufaglærte. I sit finanslovforslag for 2013 har regeringen valgt at skrotte den såkaldte energirenoveringspulje, som skulle efterfølge håndværkerfradragsordningen, der har haft en beskæftigelseseffekt på mindst 3000.

Ved at annullere energirenoveringspuljen går regeringen herudover glip af høj lokal vækst, såvel hos håndværkervirksomheder som hos udstyrsleverandører, som ellers ville have haft stor gavn af puljen.
 
Nu må regeringen komme tilbage på rette spor, hvis den vil undgå at bringe dansk økonomi på galt spor. Det afgørende er blandt andet, om regeringen vil lade kommunerne bruge de ekstra 2,5 mia. kroner af deres egne penge på anlæg, så aktiviteterne vil stige, og flere vil komme ud af ledighed.
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

0:000:00