S: Kommunalisering flår udkants-Danmark

KOMMUNER: Med en stigende ledighed bliver udkantskommunerne taberne, mener S, der vil standse jobcenter-reformen. DF er parat til at kompensere kommunerne for at undgå velfærdstab.
Kommunaliseringen af jobcentrene vil blive en dyr fornøjelse for udkantskommunerne, mener Socialdemokraterne.
Kommunaliseringen af jobcentrene vil blive en dyr fornøjelse for udkantskommunerne, mener Socialdemokraterne.
Torbjørn Næs Bertelsen

LO, DA, DI og KL er alle kritiske, og du kan ikke finde én arbejdsmarkedsforsker i kongeriget Danmark, der synes, det er en god ide at gennemføre kommunaliseringen.

Thomas Adelskov (S)
Medlem af Arbejdsmarkedsudvalget

Kommunaliseringen af landets jobcentre vil give en ekstraregning til kommunerne i udkantsområderne, mens enkelte større kommuner rent ud sagt kan tjene penge på en stigende ledighed.

Ifølge tal, som beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) har leveret til Arbejdsmarkedsudvalget på foranledning af socialdemokraten Thomas Adelskov, vil flere kommuner i de tyndere befolkede egne opleve at blive pålagt udgifter, som de ikke selv er herre over.

Kommuner som København, Odense, Bornholm, Esbjerng, Århus, Skive og Aalborg står til en anseelig økonomisk gevinst, mens kommuner som Kalundborg, Odsherred, Lolland, Guldborgsund, Syddjurs, Ringkøbing-Skjern, Thisted, Frederikshavn og Jammerbugt er nogle af de kommuner, der taber flest millioner som følge af kommunaliseringen (se faktaboks nederst i artiklen).

Fælles for de nævnte kommuner er, at det er kommuner, der ligger i de tyndere befolkede egne af Danmark. Netop i udkants-Danmark har man tydeligt mærket arbejdsløsheden. Senest illustreret ved de store fyringsrunder, der for nylig blev gennemført hos Vestas og Grundfos. Ved den lejlighed ramte fyringerne blandt andet hårdt i Ringkøbing og på Lolland.

"Tallene betyder, at nogle kommuner som konsekvens af blandt andet kommunaliseringen af jobcentrene vil få stigende udgifter. Min egen kommune (Odsherred Kommune) mister 3,3 mio. for de forsikrede ledige ved bare 140.000 ledige og 1,6 mio. for kontanthjælpsmodtagere. Det betyder, at kommunen skal finde over 4 mio. kroner ekstra, når man samtidig lukker skoler og fyrer ansatte i kommunen," siger Thomas Adelskov, der til efteråret er borgmesterkandidat for Socialdemokraterne i Odsherred Kommune.

Dokumentation

Fakta:

Så meget vinder nogle kommuner på kommunaliseringen (mio. kr.):

Ved 140.000 ledige:

København: 76,6
Bornholm: 22,8
Odense: 29,0
Esbjerg: 11,9
Århus: 61,1

Så meget taber nogle kommuner på kommunaliseringen (mio. kr.):

Ved 140.000 ledige:

Kalundborg: -5,0
Lolland: -5,5
Guldborgsund: -6,9
Sønderborg: -4,3
Syddjurs: -4,1
Randers: -10,3
Ikast-Brande: -4,3
Ringkøbing-Skjern: -5,1
Frederikshavn: -8,3
Mariagerfjord: -4,6
Jammerbugt: -5,1

Kilde: L 184 - Svar på spørgsmål 30.


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00