Seniorfridage kan indtage nøglerolle ved overenskomstbordet

OK20: En større fritvalgsordning er et hedt ønske for lønmodtagerne ved de aktuelle overenskomstforhandlinger. Behovet for at få seniorerne til at udskyde pensionen kan gøre kravet spiseligt for arbejdsgiverne, vurderer forsker.

Metal-formand Claus Jensen og formand for 3F's industrigruppe Mads Andersen satte sig i sidste uge til rette over for DI-direktør Lars Sandahl Sørensen og vicedirektør Kim Graugaard og indledte dermed overenskomstforhandlingerne for 600.000 privatansatte.
Metal-formand Claus Jensen og formand for 3F's industrigruppe Mads Andersen satte sig i sidste uge til rette over for DI-direktør Lars Sandahl Sørensen og vicedirektør Kim Graugaard og indledte dermed overenskomstforhandlingerne for 600.000 privatansatte.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Søren Elkrog Friis

Der står social dumping, fleksibilitet og naturligvis løn øverst på dagsordenen, når arbejdsmarkedets parter i de kommende måneder skal forsøge at nå til enighed om fornyelse af overenskomster for over 600.000 privat ansatte.

Ved første øjekast er seniorer ikke udset til at indtage en bærende rolle i forhandlingerne. Alligevel kan muligheden for at arbejde længere end den officielle pensionsalder komme til at spille en nøglerolle, når arbejdsgivere og lønmodtagerorganisationer skal forsøge at finde hinanden i et kompromis.

De såkaldte seniorfridage udgør nemlig et element i de fritvalgsordninger, som der fra lønmodtagerside er stor appetit på at få udvidet ved forhandlingsbordet.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybde med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00