Debat

SF til regeringen: Lav genopretningsplan for tryghed, dagpenge og uddannelse

DEBAT: Vi har brug for lavere arbejdsløshed og højere dagpenge samt massive investeringer i uddannelse. Regeringen må lave en genopretningsplan, skriver politisk ordfører Karsten Hønge (SF).

Gennem tryghed får vi et fleksibelt, effektivt og robust arbejdsmarked, som er den gås, der lægger guldæggene til velfærdssamfundet, skriver politisk ordfører Karsten Hønge (SF).
Gennem tryghed får vi et fleksibelt, effektivt og robust arbejdsmarked, som er den gås, der lægger guldæggene til velfærdssamfundet, skriver politisk ordfører Karsten Hønge (SF).Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Karsten Hønge (SF)
Politisk ordfører

Arbejdsløsheden kender kun en vej i øjeblikket, og det er opad. Værdien af dagpengene kender kun en vej, og det er nedad.

Det går simpelthen den vej, hønsene skraber, nemlig tilbage. Vi har brug for det modsatte: Lavere arbejdsløshed og højere dagpenge, og at vi investerer massivt i både grunduddannelser og efteruddannelse.

Ved valget fik højrefløjen en politisk olfert, som de kan smage i årene fremover. Regeringen burde sætte sig i spidsen for en genopretningsplan for tryghed, dagpenge og uddannelse.

Opkvalificering, omskoling og sporskifte giver lønmodtagerne flere individuelle valgmuligheder.

Karsten Hønge (SF)
Politisk ordfører

De, som har mindst, skal mærke, at der er kommet et nyt politisk flertal, ikke socialdemokrater?

Tryghed skal ikke privatiseres
Udviklingen skal vendes, for dagpengene vil i 2025 blot udgøre 44 procent af gennemsnitslønnen, hvor de i 1980 dækkede 63 procent. Samtidig er dagpengeperioden forkortet, genoptjeningen gjort sværere og skatteværdien af fradraget forringet.

Når dækningsgraden er ringe, vil mange stille sig selv spørgsmålet: "Hvorfor købe en dårlig forsikring?" På et tidspunkt vælger folk a-kasserne fra, og det vil give dramatiske rystelser på hele det arbejdsmarkedet, som vi med god grund er så stolte af.

Hvis der ikke er et rimeligt bytteforhold mellem kontingent og forsikringsgrad, kan det ikke betale sig at være medlem. Der komme flere muligheder for personlige lønforsikringer, men vi skal ikke udlicitere eller privatisere tryghed.

Det er ligesom den nærige bonde, der mente, at hesten spiste for meget. Han begyndte at spare på foderet, og det gik nogenlunde en tid. Bonden blev opmuntret af de sparede penge og besluttede helt at stoppe med at fodre den efterhånden ret magre hest.

Til sidst døde kræet af sult. På samme måde er det med a-kassesystemet. Udsultningen må stoppe nu. Uden tryghed og solidaritet er det farvel til fleksibiliteten og dynamikken.

Læs også

Udhulingen truer arbejdsmarkedsmodellen
Vi står med et afgørende valg: Styrk en af grundpillerne på arbejdsmarkedet, nemlig et trygt dagpengesystem, eller fortsæt med at pille sten efter sten ud af fundamentet.

Jeg deler fuldstændig bekymringerne fra Det Økonomiske Råd om, at udhulingen af dagpengene truer vores succesfulde model for arbejdsmarkedet.

Bedre vilkår for arbejdsløse er den nødvendige redningskrans her og nu. For at overleve på lidt længere sigt skal vi investere i voksen- og efteruddannelse, både til arbejdsløse og til ansatte i virksomhederne. Danmark skal hurtigt og klogere videre.

Mange virksomheder og arbejdsprocesser vil forandre sig, og den, der tilpasser sig, overlever. Opkvalificering, omskoling og sporskifte giver lønmodtagerne flere individuelle valgmuligheder og ofte bedre løn, virksomhederne bliver mere fleksible, og samfundet bygger på et stærkere fundament.

Sæt dog de arbejdsløse fri. Væk med snærende bureaukratiske bånd. Når lønsedlen skiftes ud med et dagpengekort, skal tiden bruges til at skaffe sig et diplom for efteruddannelse.

Lettere og bedre vilkår for voksenlærlinge er også en vej. Sammen med fornyede og forbedrede muligheder for jobrotation giver det muligheder for mange.

Gennem tryghed får vi et fleksibelt, effektivt, dynamisk og robust arbejdsmarked, som er den gås, der lægger guldæggene til velfærdssamfundet.

Dokumentation

Temadebat: Fra jobfest til krise – hvad gør vi nu?

Coronakrisen har sendt tusindvis af borgere ud i arbejdsløshed. 

For at undgå fyringer og virksomhedslukninger har regeringen med udgangspunkt i trepartsaftaler lanceret hjælpepakker for op mod 285 milliarder kroner. 150.000 har indtil videre gjort brug af lønkompensationen, som hjælpepakkerne blandt andet giver mulighed for.

Hvordan vi håndterer udfordringerne og arbejdsløsheden i kølvandet på coronakrisen? Hvad kan hårdt ramte brancher selv gøre for at håndtere ledigheden? Hvilke yderligere initiativer skal politikerne, der har givet håndslag på hjælpepakkerne, iværksætte? Og kan vi grundlæggende reformere værdikæden for at undgå, at kriser rammer de mindst uddannede og svageste grupper hårdest?

Her er aktørerne:
  • Camilla Gregersen, formand, Dansk Magisterforening
  • Erik E. Simonsen, underdirektør, Dansk Arbejdsgiverforening (DA)
  • Hans Andersen (V), medlem af Folketinget og beskæftigelsesordfører
  • Helle Linnet, landsformand, Foreningen af Kommunale Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedschefer i Danmark (FSD)
  • Henrik Bach Mortensen, direktør, Ledernes Hovedorganisation
  • Karsten Hønge (SF), medlem af Folketinget, politisk ordfører, arbejdsmarked- og beskæftigelsesordfører
  • Karsten Mølgaard Jensen, direktør, Ase
  • Kim Simonsen, forbundsformand, HK Danmark
  • Lars Qvistgaard, formand, Akademikerne
  • Lizette Risgaard, formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH)
  • Mia Amalie Holstein, cheføkonom, SMVdanmark
  • Per Christensen, forbundsformand, 3F
  • Peter Halkjær, arbejdsmarkedschef, Dansk Erhverv
  • Peter Hummelgaard (S), medlem af Folketinget og beskæftigelsesminister
  • Samira Nawa (R), medlem af Folketinget og beskæftigelsesordfører
  • Steen Nielsen, underdirektør, Dansk Industri
  • Torben Poulsen, formand, Danske A-kasser
  • Thomas Kastrup-Larsen (S), formand, KL's Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg.

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Hønge

MF (SF), medlem, SF’s landsledelse og daglige ledelse, 3. næstformand, Folketingets Præsidium
tømrer (Aarhus. 1983), journalist (DMJX 2013)

0:000:00