Debat

Udsatteråd og handicapformand om kontanthjælpsfejl: Det er på tide, at kommunerne retter op på svigtet

Kommunerne er gentagne gange blevet gjort opmærksom på, at kontanthjælpsmodtagere med nedsat arbejdsevne er blevet trukket ulovligt i deres kontanthjælp. Det svigt skal vi hurtigst muligt rette op på, men sagerne understreger også behovet for et bedre kontanthjælpssystem, skriver Kira West og Thorkild Olesen.

I kølvandet på sager om kontanhjælpsfejl bør beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) give kommunerne et påbud om at gennemgå alle relevante sager fra 2016 og frem til i dag, mener Kira West og Thorkild Olesen.
I kølvandet på sager om kontanhjælpsfejl bør beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) give kommunerne et påbud om at gennemgå alle relevante sager fra 2016 og frem til i dag, mener Kira West og Thorkild Olesen.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Kira West
Thorkild Olesen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Siden 2016 har kommunerne ulovligt frataget penge fra nogle af dem, der har den mindste økonomi i vores samfund.

I forrige uge kunne DR fortælle, at tusindvis af kontanthjælpsmodtagere med nedsat arbejdsevne er blevet trukket ulovligt i deres kontanthjælp.

Fejlen har store konsekvenser for socialt udsatte mennesker og mennesker med handicap, der har fået kontanthjælpen reduceret med omkring 1.000 kroner om måneden.

En af de svigtede

For eksempel fortæller Preben Jensen til DR, at han nu har betalt sin huslejegæld og derfor igen kan komme i betragtning til en almen bolig efter at have boet på gaden, på herberg og i akutbolig – fordi Aarhus Kommune har betalt ham mange års penge tilbage.

Det er en alvorlig fejl med menneskelige konsekvenser, men den efterfølgende ageren fra kommunerne er også alvorlig.

Kira West og Thorkild Olesen
Formand, Rådet for Socialt Udsatte, og formand, Danske Handicaporganisationer

Preben var nedslidt efter mange års rengøringsarbejde på skoler og er en af de personer med så begrænset arbejdsevne på grund af sit fysiske handicap, at han er fritaget for den såkaldte 225-timersregel.

Det er en alvorlig fejl med menneskelige konsekvenser, men den efterfølgende ageren fra kommunerne er også alvorlig. For kun tre ud af 98 kommuner har reageret tilstrækkeligt på fejlen og betalt disse mennesker deres penge tilbage.

Selvom Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) i mere end et år gentagne gange har gjort kommunerne opmærksomme på problemet, og kommunerne senest også har modtaget et brev fra beskæftigelsesministeren i november 2021.

Det er mildest talt en fodslæbende reaktion, vi ser fra kommunerne. Og der skal rettes op med det samme.

Læs også

Stort mørketal

STARs undersøgelse af sagen viser, at det drejer sig om mindst 3.000 ugifte voksne uden hjemmeboende børn, der har fået udbetalt for lidt.

Det er hverken lovens intention eller menneskeligt forsvarligt over for mennesker med handicap og socialt udsatte, at de udsigtsløst fastholdes i kontanthjælpssystemet. 

Kira West og Thorkild Olesen
Formand, Rådet for Socialt Udsatte, og formand, Danske Handicaporganisationer

Men Aarhus Kommune har valgt at gennemgå alle relevante sager fra 2016. Kommunens optælling viser, at der var ti gange flere sager end det, STAR havde identificeret.

Det vidner om et stort mørketal, og at der er langt flere borgere end 3.000, der fejlagtigt er blevet trukket i deres kontanthjælp.

Kommunerne bør derfor modtage et påbud fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard om at gennemgå de relevante sager fra 2016 og frem til i dag. Når Aarhus Kommune kan gøre det, kan de 97 andre også.

Fremover bør kommunerne også have et bedre system, hvor sagsbehandlere bliver orienteret om, når borgere trækkes i kontanthjælp på grund af manglende opfyldelse af 225-timersreglen. Da oplysning via for eksempel e-boks ikke når ud til mange af disse borgere.

For mange år i systemet

Gennemgangen fra Aarhus viser, at mange af disse borgere med nedsat arbejdsevne er på kontanthjælp i mange år.

Tidligere undersøgelser har også vist, at der er en stor overrepræsentation af mennesker med sociale problemer og fysiske og psykiske handicap i kontanthjælpssystemet, der har tilbragt fem år eller mere i systemet uden at få de rette tilbud eller en afklaring.

Sagen her fortæller derfor også noget om, at kontanthjælpssystemet ikke anvendes efter hensigten. Det er hverken lovens intention eller menneskeligt forsvarligt over for mennesker med handicap og socialt udsatte, at de udsigtsløst fastholdes i kontanthjælpssystemet. 

Nu må kommunerne i første omgang hanke alvorligt op i sig selv og tilbagebetale disse mennesker deres penge. Og så må en ny reform af kontanthjælpssystemet sørge for, at vi først og fremmest får dem ud af systemet, der ikke bør være der. Og så tage bedre hånd om dem i systemet, end vi gør i dag.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00