Unge største tilhængere af kortere dagpengeperiode

DAGPENGE: Hver tredje dansker er klar på en halvering af dagpengeperioden, og de unge bakker mest op. Kommende generationer er klogere end forgængerne, mener formanden for Konservativ Ungdom, Rune Kristensen.
De unge er en anelse mere positive over for at halvere dagpengeperioden. Positivt, mener formand i Konservativ Ungdom.
De unge er en anelse mere positive over for at halvere dagpengeperioden. Positivt, mener formand i Konservativ Ungdom.
Anne Bjerregaard
Fakta

Undersøgelsesperiode: tors. 13/8 til tirs. 18/8. Data er vægtet på køn, alder og geografi.
Respondenter: 1089

Hvad er din holdning til, at dagpengeperioden sættes ned fra 4 år til 2 år?
Positiv: 32,3 procent
Negativ: 58,2 procent


Kilde: A & B Analyse
Fra fire år til to års dagpengeperiode. Arbejdsmarkedskommissionen var klar i mælet med forslaget om den kontante stramning, det samme var politikerne, da de kategorisk afviste, at det nogensinde ville blive virkelighed. Mellem linjerne frygter politikerne vælgernes dom ved næste valg. Derfor bliver det ikke dagpengene, der skal lukke hullet i kassebeholdningen, når den ældre generation takker af og den unge tager over.

Netop de helt unge i alderen 18 til 29 år er mest positive over for at korte dagpengeperioden ned. 38 procent - eller næsten fire ud af ti unge, ser det som en god løsning. Det viser en rundspørge, som A & B Analyse har foretaget for Altinget | Arbejdsmarked. For befolkningen som helhed er tallet 32 procent. I aldersgruppen 40-49 år bakker kun 29 procent op om en kortere dagpengeperiode.

Unge ved, hvor regningen lander
De unge er klar over, det er dem, der skal finansiere fremtidens dyre velfærdsapparat, mener formand i Konservativ Ungdom, Rune Kristensen:

"Jeg er rigtig glad for at se, at de unge, fremtidens borgere, tør tage ansvar for eget liv - og arbejdsliv. Ungdommen har overtaget en tung byrde med et altomfattende velfærdssystem, som bliver svært at finansiere i fremtiden, og derfor er det fantastisk, at så mange kan se problemerne nu. Noget tyder på, at de kommende generationer er klogere end forgængerne," siger Rune Kristensen.

Hver anden konservativ vil halvere
Han glæder sig over, at tallene tydeligt viser, at de konservative vælgere er mest begejstrede for at korte dagpengeperioden. 51 procent - eller hver anden adspurgte konservative vælger i målingen er positiv stemt for en halvering. For Venstres vælgere er det 45 procent, mens det for S og SF kun er henholdsvis 17 og 19 procent.

"Som konservativ bliver jeg stolt over, at mine medkonservative er de absolut mest positive over for sådanne reformer," siger Rune Kristensen, der mener, at statens finansiering af dagpengene helt skal afvikles.

"For mig må målet være, at dagpengesystemet privatiseres fuldstændigt. Forsørgelse af personer, der ikke er i stand til at forsikre sig mod ledighed, må herefter være et socialpolitisk anliggende. Arbejdsmarkedskommissionens forslag om at halvere dagpengeperioden er i mine øjne et skridt i den rigtige retning," siger Rune Kristensen.

Helt så konkret har udmeldingen fra moderpartiet dog ikke været. Arbejdsmarkedsordfører Knud Kristensen har dog tidligere udtalt til Altinget | Arbejdsmarked, at processen for at få en fremadrettet arbejdsmarkedspolitik starter nu med Arbejdsmarkedskommissionens rapport.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00