Debat

Venstre: Det har aldrig været borgerligt at fastholde folk på offentlig forsørgelse

REPLIK: Kristendemokrat Birgit Jakobsen anklager Venstres integrationsudspil for at tage fejl af borgerlige værdier. Men det er netop centrale kerneværdier for den borgerlige fløj, at folk, der kan arbejde, skal arbejde, skriver Hans Andersen, Morten Dahlin og Mads Fuglede.

Der er alt for mange førtidspensionister i udsatte boligområder, skriver Hans Andersen, Morten Dahlin og Mads Fuglede.
Der er alt for mange førtidspensionister i udsatte boligområder, skriver Hans Andersen, Morten Dahlin og Mads Fuglede.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Hans Andersen
Mads Fuglede
Morten Dahlin
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kristendemokraternes byrådsmedlem i Hedensted og folketingskandidat Birgit Jakobsen beskylder i et indlæg den 10. februar Venstre for at have glemt de borgerlige kerneværdier, når vi foreslår, at førtidspensionister med et integrationspotentiale i de udsatte boligområder skal have genvurderet deres arbejdsevne.

Jakobsen glemmer, at personlig frihed og personligt ansvar, som er hele omdrejningspunktet for Venstres forslag, netop er borgerlige kerneværdier.

Vil man være en del af det danske fællesskab, så har man en pligt til at tage et ansvar selv. Derfor burde der være en forventning om, at folk, der kan arbejde, skal arbejde. Det har aldrig været borgerlighed at fastholde folk på offentlig forsørgelse.

Er det ikke god borgerlig-liberal politik at sikre sig, at folk ikke kan komme til Danmark og så ellers sidde i et parallelsamfund og leve af andre menneskers penge?

Hans Andersen, Morten Dahlin og Mads Fuglede
Folketingsmedlemmer, Venstre

For mange førtidspensionister i udsatte boligområder
Venstre vil ikke fratage syge mennesker deres førtidspension, som Jakobsen skriver i sit indlæg. Det siger sig selv. Men vi mener, at det er rimeligt, at vi beder kommunerne genbesøge de førtidspensionssager i de udsatte boligområder, hvor førtidspensionisten har et integrationspotentiale.

Og hvorfor så det? Fordi vi har massive udfordringer med, at alt for mange er parkeret på offentlig forsørgelse i de udsatte boligområder.

Tusindvis er på en førtidspension i de udsatte boligområder – og 7 ud af 10 har ikke-vestlig baggrund. Og desværre er en stor dele af denne gruppe blevet tilkendt deres førtidspension i en tid, hvor man nok har været lidt for rundhåndet med tildelingen. Vi skal sætte ind dér, hvor problemerne er størst – og det er det, Venstres forslag gør.

For det kan jo ikke være rigtigt, at vi som samfund helt stiltiende skal acceptere, at ikke-vestlige indvandrere er så voldsomt overrepræsenteret i førtidspensions-statistikkerne.

Og helt ærligt: Er det ikke god borgerlig-liberal politik at sikre sig, at folk ikke kan komme til Danmark og så ellers sidde i et parallelsamfund og leve af andre menneskers penge? Det synes vi i Venstre.

Vi har givet op på for mange mennesker
Er man så syg, at man slet ikke kan arbejde, så skal man selvfølgelig have sin førtidspension. Men hvis det viser sig, at førtidspensionisten ikke længere er berettiget til førtidspension, så skal pensionen frakendes.

Og her skal kommunen så hjælpe med, at borgeren kommer i arbejde eller i støtte beskæftigelse.

Det mener vi er rimeligt – og det mest ordentlige at gøre.

For der er blevet givet op på mennesker, og alt for mange er blevet parkeret på sidelinjen. De skal have en ny chance. En ny chance for at blive en del af det arbejdende fællesskab.

Læs også

Venstres førtidspensionsforslag målrettet de udsatte boligområder er ét redskab blandt flere, der skal nedbryde de parallelsamfund, som er med til at splitte Danmark.

Områder, hvor det er mere normalt at pendle til og fra jobcenteret end til og fra arbejdet. Områder, hvor kvinder regnes for mindre værd end mænd, hvor unge ikke må gifte sig med den, de elsker, og hvor Danmark ikke er Danmark.

Derfor har Venstre fremlagt vores bud på, hvordan vi får flere ikke-vestlige indvandrere til at bidrage til fællesskabet. Et bud, hvor vi netop kigger på det enkelte menneske. Man har en pligt til at tage et ansvar i det samfund, man er en del af. Det er en borgerlig kerneværdi.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00