Vismænd revser regeringens zigzag-kurs om dagpenge

DAGPENGE: Der bør indføres et regelbaseret dagpengesystem, som tager højde for konjunkturerne i stedet for politikernes ad hoc-løsninger, anbefaler Det Økonomiske Råd. Men både fagbevægelsen og arbejdsgiverne skyder idéen ned.
Jørgen Skadhede

Som det er nu, er der ingen, der kender reglerne, for de bliver lavet om hele tiden. Det skaber usikkerhed for de ledige og kan også mindske deres tilskyndelse til at søge arbejde.

Hans Jørgen Whitta-Jacobsen
Overvismand og professor i økonomi ved Københavns Universitet

Regeringen skaber stor usikkerhed og svækker de positive effekter af reformen af dagpengene med sine mange ad hoc-løsninger. Sådan lyder kritikken fra vismændene i en ny rapport fra Det Økonomiske Råd.  

"Som det er nu, er der ingen, der kender reglerne, for de bliver lavet om hele tiden. Det skaber usikkerhed for de ledige og kan også mindske deres tilskyndelse til at søge arbejde," siger overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen i en pressemeddelelse.

Han kalder det forståeligt, at politikerne ønsker at hjælpe mennesker, der mister retten til dagpengene i en krisetid. Men for samfundet vil det klart være at foretrække, at det sker med udgangspunkt i faste regler for, hvor høj ledigheden skal være, og ikke politiske hovsa-løsninger over natten.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00