Aaja Chemnitz: Værdier kan skabe fælles arktisk retning i Rigsfællesskabet

DEBAT: Den nye arktiske strategi skal integrere værdier fra alle dele af rigsfællesskabet. Succesfuld implementering kræver desuden, at strategien også skeler til grønlandske værdier, skriver folketingsmedlem Aaja Chemnitz.

Placeholder image
Grønland er på mange måder et produkt af det traditionelle inuitsamfund og det nordiske velfærdssamfund, mener Aaja Chemnitz. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
GDPRDeleted
Vis mereIcon / Direction / Dropdown
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Aaja Chemnitz Larsen (Inuit Ataqatigiit)
Medlem af Folketinget 

I Nuuk mødte jeg for nylig en forsker, som undrede sig over, hvorfor det altid er de tunge udfordringer, der fylder i mediebilledet. Både hjemme i Grønland og i Danmark. 

Og ja, der er rigeligt med udfordringer i dagens Grønland. Jeg mener, at løsningen på mange af vores udfordringer kan findes i vores fælles værdier – og at den kommende strategi for Arktis skal integrere værdier fra alle dele af rigsfællesskabet.

Grønland er både en del af Arktis og en del af Norden. I Arktis har vi typisk kollektivistiske inuitsamfund. Det grønlandske samfund er bygget op omkring solidaritet, fællesskab, rummelighed og enighed om, at de bredeste skuldre bærer det tungeste læs.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til debat@altinget.dk.

Vi er alle vigtige og spiller hver vores rolle: Ældre er erfarne og dybt respekterede, de voksne har overblikket, og de unge er fysisk overlegne og er med til at udfordre normer. Børn er et fælles ansvar, og alle deltager i opdragelsen.

Skelen til grønlandske værdier
I Norden er individualismen steget i takt med liberaliseringen af de nordiske velfærdssamfund de seneste 30 år.

Det grønlandske samfund er bygget op omkring solidaritet, fællesskab, rummelighed og enighed om, at de bredeste skuldre bærer det tungeste læs.

Aaja Chemnitz Larsen (Inuit Ataqatigiit), Medlem af Folketinget

Grønland er på mange måder blevet et produkt af begge samfund, det traditionelle inuitsamfund og det nordiske velfærdssamfund. En forandring, vi ikke kan eller skal skrue tilbage.

Hvis den nye arktiske strategi skal implementeres succesfuldt, skal den også skele til grønlandske værdier. Helt konkret handler det om at løfte velfærdsniveauet og mindske arbejdsløsheden i Grønland.

For eksempel modtager omkring 10.000 mennesker, en fjerdedel af alle i den arbejdsdygtige alder, offentlige ydelser i dagens Grønland. Samtidig er over en tredjedel af unge mellem 16-25 år hverken i job eller i gang med en uddannelse. Mange står uden for samfundet og kigger ind.

Hvis Grønlands fremtid skal se lysere ud, skal vi have uddannet mange flere af vores unge. Og så skal vi for alvor have gang i en bred erhvervsudvikling, hvor vi ikke kun læner os op ad eksport af fisk og skaldyr.

Kongerigets nye arktiske strategi kan være et redskab til udviklingen af Grønlands velfærdssamfund.

Læs også

Værdier og lederskab
Med andre ord, flere skal med, og flere skal bidrage til fællesskabet – vi er nødt til at sikre, at de mange ressourcer i samfundet kommer i spil, til alles gavn.

Værdier og lederskab skal skabe fælles retning, og arktisstrategien bør være med til at udstikke den retning.

En strategi skal være for de mange, ikke de få. Der ligger en kæmpe opgave i at tage fælles lederskab og få den brede masse med, så flere ressourcer sættes i spil i fremtidens Arktis.

Omtalte personer

Aaja Chemnitz Larsen

Formand, Grønlandsudvalget, MF (IA), formand, Den Arktiske Komité (SCPAR)
cand.scient.adm. (Ilisimatusarfik 2003)

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser