Dokumentation: Forsvarsministerens tale ved mindegudstjeneste for M/S Hans Hedtofts forlis

MINDEORD: Læs her forsvarsminister Claus Hjort Frederiksens tale ved mindegudstjenesten i Holmens Kirke 30. januar i anledning af 60-året for grønlandsskibet M/S Hans Hedtofts forlis.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen talte i Holmens Kirke i København ved siden af den redningskrans fra Hans Hedtoft, som er det eneste spor efter skibet.
Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen talte i Holmens Kirke i København ved siden af den redningskrans fra Hans Hedtoft, som er det eneste spor efter skibet.Foto: Nils Meilvang / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

I disse smukke, lyse og trygge omgivelser i Holmens Kirke er det meget svært at forestille sig de mørke, kolde og ugæstfri omgivelser, som omgav M/S Hans Hedtoft under skibets sidste timer den 30. januar 1959.

Og det er nærmest umuligt at sætte sig i de ombordværendes sted i timerne, fra det første nødsignal sendes, til skibet sank.

Den store grønlandske sangskriver og digter Jonathan Petersens har i sin sang ”Den forliste” udtrykt tanker om en så forfærdelig situation. Første strofe i dansk oversættelse lyder:

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00