Efterretningstjeneste advarer mod grønlandsk afhængighed af Kina

ULIGHED: Store kinesiske investeringer i Grønland kan skabe et uhensigtsmæssigt afhængighedsforhold, lyder advarslen fra Forsvarets Efterretningstjeneste.

Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Man skal selvfølgelig være opmærksom på, hvad der kan være af andre dagsordener. Og der er dynamikker, som gør, at vi har en naturlig interesse i de her ting og har et ansvar over for grønlænderne. 

Lars Findsen
Chef, Forsvarets Efterretningstjeneste

Grønlænderne bør være forsigtige og opmærksomme, når de indlader sig på samarbejde med kinesiske selskaber og investorer. Sådan lyder beskeden fra Forsvarets Efterretningstjeneste.

"Jeg afslører vist ikke noget, når jeg siger, at Kina er meget stor. Hvis man fra kinesisk side kaster sig ud i betydelige investeringer i Grønland, så kan det påvirke relationen mellem investor og den, der bliver investeret i. Det kan være fint med investeringer. Men der kan også være en bagside af medaljen, som handler om, at man kan bringe sig selv i et afhængighedsforhold, som på sigt kan vise sig uhensigtsmæssigt, når det er to meget ulige parter, der står over for hinanden," pointerer Lars Findsen, chef for Forsvarets Efterretningstjeneste.

Købe militærbase
Diskussionen om kinesiske investeringer i Grønland har været oppe at vende flere gange gennem årene i forbindelse med blandt andet flere mineprojekter og et kinesisk forsøg på at købe den nedlagte danske militærbase Grønnedal på Grønlands vestkyst.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00