Analyse af 
Andreas Krog

Færøernes aftale med Rusland viser rigsfællesskabets skrøbelighed

Når stereotyperne får lov at dominere og nuancerne ikke kommer med, så kan selv en banal fornyelse af en 45 år gammel fiskeriaftale få rigsfællesskabets konstruktion til at knage.

Russiske fiskeskibe bruger ofte færøske havne til at lodse deres fangst af i og få foretaget småreparationer.
Russiske fiskeskibe bruger ofte færøske havne til at lodse deres fangst af i og få foretaget småreparationer. Foto: Ida Marie Odgaard / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

De færreste danskere har besøgt Færøerne. Og når de en sjælden gang hører om Færøerne i de danske medier, så handler det ofte om drab på delfiner og grindehvaler, den strenge færøske abortlovgivning eller enkelthistorier, som er med til at skære alle færingerne over én kam og tegne et ofte forkert billede af det stolte folk i Nordatlanten.

Seneste eksempel var da daværende landsstyremedlem for udenrigsanliggender Jenis av Rana under valgkampen op til folketingsvalget 1. november sagde, at hvis hans parti fik den ene af de to færøske pladser i Folketinget, så ville man ikke kunne støtte den homoseksuelle konservative partileder Søren Pape Poulsen som statsminister.