Grænsestrid vil kunne mærkes flere år frem

KONSEKVENSER: Det vil få konsekvenser flere år frem, at det i det meste af 2019 ikke var muligt at flyve den hurtigste og billigste vej ind til en forskningsstation i Nordøstgrønland, vurderer Aarhus Universitet.

Det kommer til at koste Aarhus Universitet mindst en million kroner, at det i det meste af 2019 ikke var tilladt at flyve direkte mellem den norske ø Svalbard og den danske militærbase Station Nord, hvor universitetets forskningsstation Villum Research Station ligger.

I løbet af efteråret blev det igen tilladt at flyve den korteste og hurtigste vej ind til Station Nord og forskningsstationen. Det er dog ikke ensbetydende med, at alt nu er fryd og gammen. Lukningen i 2019 kommer til at koste universitetet mindst en million kroner i underskud og kunne mærkes mindst to år frem.

"Folk har ikke søgt om tilskud til forskningsprojekter, fordi de ikke vidste, om de kunne komme til Station Nord. Så det vil have en konsekvens for i år og 2021," forklarer professor på Aarhus Universitet, Henrik Skov, der leder Villum Research Station.

Login