Anmeldelse af 

Hans Engell anmelder ny USA-bog: Trump kan forsvinde, problemerne ikke

ANMELDELSE: Torsten Jansens nye bog om forholdet mellem USA og Danmark er solid læsning midt i en amerikansk valgkamp. Den minder os om, hvad der er på spil. Også for Danmark, skriver Hans Engell.

Selv uden Trump vil udfordringerne i det transatlantiske forhold fortsætte, skriver Torsten Jansen i en ny bog om forholdet mellem USA og Danmark.
Selv uden Trump vil udfordringerne i det transatlantiske forhold fortsætte, skriver Torsten Jansen i en ny bog om forholdet mellem USA og Danmark.Foto: Yuri Gripas/Reuters/Ritzau Scanpix

Hans EngellAf Hans Engell
Politisk kommentator, fhv. forsvars- og justitsminister, partiformand (K) og medlem af Folketinget

Forholdet mellem USA og Danmark er godt stof. Vi elsker et amerikansk præsidentvalg (næsten) lige så meget som vores egne valgkampe. USA fylder enormt meget. Ikke mindst nu med den omvandrende sikkerhedsrisiko Donald Trump i Det Hvide Hus.

Hvor er vi i Danmark og EU, hvis han holder fire år længere?

Fakta
Om Torsten Jansen:
Tidligere USA-korrespondent for DR. Fra 2007-2011 kultur- og pressechef på den danske ambassade i Washington DC. I dag er han rådgiver for virksomheder inden for politik og kommunikation og USA-analytiker.

Kilde: Gyldendal

Vi har brug for USA som den ultimative garant for vores fysiske sikkerhed, og amerikanerne har brug for os som en loyal allieret, der i mange år vogtede gennemsejlingen til Østersøen og dermed en af Sovjetunionens hovedårer til Atlanten. Vi lå så tæt på den gamle Østblok, at vi kunne følge i meget af det, de rodede med.

Og både dengang og i dag er det ikke mindst Grønland og udviklingen i Arktis, der binder os sammen. Hertil kommer selvfølgelig det økonomiske og vores fascination af Guds Eget Land.

’Sprækker’ er let og hurtig læst, fordi Torsten Jansen holder tempo, har en flydende pen, som både kan være skarp, rimelig fræk og sjov. Det er godt at blive mindet om, hvad der sættes over styr i disse år.

Hans Engell

Pris, beliggenhed, naboskab
Det hele ville være så godt, hvis ikke lige Donald Trump var kommet ind på scenen og havde ødelagt alt. Eller ville det?

Er Trump i virkeligheden bare afslutningen på en epoke og begyndelsen på en ny, hvor Danmark og resten af Europa spiller en langt mindre rolle set fra Washington end udviklingen i Kina, Indien og Mellemøsten?

Torsten Jansen har skrevet en meningsfuld bog om forholdet mellem USA og Danmark efter krigen og frem til nu. Der er fart over feltet med gode nedslagspunkter.

Jansen har præsteret et imponerende researcharbejde med interview med de seneste mange års skiftende stats- og udenrigsministre. Især Uffe Ellemann-Jensen, Per Stig Møller og Lars Løkke Rasmussen kan levere noget med dybde. For dem alle går der en lige linje fra Trumps manglende entusiasme omkring Nato til ønsket om et langt tættere og mere forpligtende EU-samarbejde inden for forsvars- og sikkerhedspolitik, som Danmark på grund af forbeholdene ikke er med i.

Torsten Jansen efterlyser selv en grundigere diskussion om Danmark og EU. Hvad er vores vision i relation til den nye virkelighed i USA, spørger han. Og Lars Løkke giver medhold: "Der er jo meget lidt i vores debat om, hvor vi skal være om 200 år. Men det er jeg da sikker på, kinesiske ledere taler om i Beijing," siger Løkke.

Jansen har også talt med en stribe topembedsmænd, som parallelt med politikerne giver en samstemmende vurdering: Selv uden Trump vil udfordringerne i det transatlantiske forhold fortsætte. Ingenting bliver, som det var. Årsagen er tre ting: pris, beliggenhed og naboskab. Prisen handler om vores svage forsvarsbidrag. Trods øgede forsvarsbidrag er Europa en militær dværg sammenlignet med USA.

Beliggenheden handler om Europas faldende "markedsværdi". Vores økonomiske betydning for USA er faldende. Naboskabet handler om tone og tillid. America First-doktrinen i USA er ældre end Trump, og den vil overleve ham.

Solid læsning i en amerikansk valgkamp
’Sprækker’ er let og hurtig læst, fordi Torsten Jansen holder tempo, har en flydende pen, som både kan være skarp, rimelig fræk og sjov. Det er godt at blive mindet om, hvad der sættes over styr i disse år. Men jeg er ikke sikker på, Jansen bliver inviteret til fest hos den amerikanske ambassadør på Rydhave, så længe hun hedder Carla Sands.

Mangler i bogen? Torsten Jansen har valgt at bedømme forholdet til USA alene ud fra en dansk vinkel. Det valg kan diskuteres. Men det er en mangel, at han helt udelader kilder fra det danske forsvar. Sagen er jo, at politikerne siger så meget, men hvordan har ledende officerer fra det danske forsvar oplevet udviklingen i forholdet til USA? Har Trumps mange bravader overhovedet haft betydning for det konkrete militære samarbejde? Svaret er nok delvis nej.

Som forsvarsminister i Fodnoteperioden synes jeg også, Torsten Jansen undervurderer betydningen af de danske forbehold til Natos dobbeltbeslutning. Især folketingsflertallets afvisning af at betale til Natos infrastruktur i forbindelse med opstillingen af atomare mellemdistancevåben var meget tæt på at bringe os ud af fællesskabet.

Men bortset fra det: Bogen er solid læsning midt i en amerikansk valgkamp. Den minder os om, hvad der er på spil. Også for Danmark.

Torsten Jansen: ’Sprækker. Om rystelserne i venskabet mellem Danmark og USA’. 304 sider. Gyldendal, 250 kroner.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Engell

Politisk kommentator, fhv. minister, MF og partiformand (K)
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 1970)

Torsten Jansen

Associeret partner, Lead Agency, fhv. presse- og kulturattaché, Den danske ambassade i Washington, fhv. udenrigskorrespondent og vært, DR
journalist (DJH 1990)

0:000:00