Hvalrosser går tidligt i land

I starten af august blev de første 100-200 hvalrosser spottet på kysten på en lille ø i Chukchi Havet i nærheden af bygden Point Lay i det aller nordligste Alaska. Aldrig før er hvalrosserne i Alaska blevet spottet så tidligt på sommeren på land, oplyser U.S. Fish and Wildlife Service i en pressemeddelelse.

Den tidlige landgang er et resultat af, at havisen i år har trukket sig tilbage tidligere end de foregående år. Arealet af havisen har desuden været det femte mindste i mere end fire årtier. Hvalrosserne bruger typisk havisens store flager til at hvile sig på mellem deres jagter på føde. Og når isen trækker sig tilbage går især hunnerne og de unge hvalrosser på land.

Myndighederne advarer om at sejle eller flyve for tæt på hvalrosserne. Unormale observationer, lyde og lugte får dem ofte til at flygte ud i vandet. Undervejs i den proces er især de yngste hvalrosser i fare for at blive mast af de andre. Beboerne i Point Lay har således set døde dyr på stranden efter at have set fly eller både i området.

Login