Kongeriget vil have papir på arktisk samarbejde med USA

Danmark, Færøerne og Grønland ønsker at indgå et fælles strategisk partnerskab med USA. De tre rigsdele skal dog først være enige indbyrdes om indholdet af et samarbejde.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (t.v.), Grønlands landsstyreformand Múte B. Egede (i midten) og Færøernes lagmand Aksel V. Johannesen (t.h.) ved underskrivelsen af sluterklæringen på kontaktudvalgsmødet i Nuuk den 6. juni i år. 
Danmarks statsminister Mette Frederiksen (t.v.), Grønlands landsstyreformand Múte B. Egede (i midten) og Færøernes lagmand Aksel V. Johannesen (t.h.) ved underskrivelsen af sluterklæringen på kontaktudvalgsmødet i Nuuk den 6. juni i år. Foto: Grønlands landsstyre
Andreas Krog

Nederst på side tre i sluterklæringen fra det årlige møde i Kongeriget Danmarks såkaldte udenrigs-, sikkerheds-, og forsvarspolitiske kontaktudvalg i Nuuk i juni i år finder man et lille afsnit på bare 3,5 linje. Nemt at overse, hvis man bare skimmer teksten.

Indholdet handler dog ikke om en lille parentes eller almindelighed i samarbejdet indenfor kongeriget. Overskriften er nemlig ”Strategisk partnerskabserklæring med USA” og teksten lyder:

”Udvalget er i forlængelse af tidligere drøftelser enigt om fortsat at arbejde for at styrke samarbejdet om fred og sikkerhed med USA om Arktis og Nordatlanten. Udvalget ønsker på den baggrund, at der i fællesskab arbejdes videre med at formulere et konkret forslag til strategisk partnerskabserklæring.”

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00