Analyse af 
Andreas Krog

Kontroversiel aftale med Rusland er Færøernes svar på fodnotepolitikken

Et flertal udenom Færøernes lagmand og hans socialdemokratiske parti har trumfet en forlængelse af den udskældte fiskeriaftale med Rusland igennem.

Foto: Føroya Landsstýri
Andreas Krog

Alle, der har været på Færøerne, ved, at vejret kan skifte lynhurtigt på de 18 klippeøer i Nordatlanten. Det kan det politiske klima på øerne også.

Det så man med stor tydelighed i sidste uge, hvor den færøske regering valgte at forlænge en kontroversiel fiskeaftale med Rusland med yderligere et år frem til udgangen af 2024.

Den mere end 46 år gamle aftale giver færøske skibe adgang til at fiske i russiske farvande i Barentshavet. Til gengæld får russiske skibe adgang til færøsk farvand.

Efter Ruslands angreb på Ukraine i februar sidste år skabte det stor debat, da aftalen hen mod udgangen af året skulle forlænges med et år. Den daværende borgerlige regering nåede at forlænge aftalen lige inden lagtingsvalget i december.  

{{toplink}}
Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Det venstreorienterede løsrivelsesparti Tjóðveldi og det socialdemokratiske parti Javnaðarflokkurin vandt valget og dannede regering. Blandt andet med et løfte om ikke at indgå en ny aftale for 2024.

0:000:00