Opsamling: Færøernes fiskeriaftale med Rusland skaber uenighed på Christiansborg

Bør Færøerne opgive fiskeriaftalen med Rusland? Det har Altinget Arktis de seneste uger debatteret. Læs eller genlæs de vigtigste pointer fra politikere og forskere her.

Grundet Ruslands invasion af Ukraine og EU's omfattende sanktioner mod Rusland, har Færøernes fiskeriaftale været særdeles omdiskuteret og mødt kritik fra både Danmark og EU.
Grundet Ruslands invasion af Ukraine og EU's omfattende sanktioner mod Rusland, har Færøernes fiskeriaftale været særdeles omdiskuteret og mødt kritik fra både Danmark og EU.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kasper Valentin Poulsen

Rigsfællesskabets iboende autonomi kan til tider skabe heftig debat. Færøernes fiskeriaftale med Rusland er ingen undtagelse, hvor invasionen af Ukraine har fået debatten om aftalens moralske karakter til at blusse op igen.

Men skader Færøernes fortsatte samhandel med Rusland rigsfællesskabets sammenhængskraft? Og er det i virkeligheden et færøsk anliggende, som Danmark ikke burde blande sig i? Det er der ikke enighed om blandt Altingets debattører.

En række politikere betegner Færøerne som en slags skruebrækker, mens andre mener, at Færøerne er i sin gode ret til at fortsætte aftalen, da Færøerne ikke er medlem af EU, og fødevareforsyninger er undtaget EU's sanktioner mod Rusland.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00