Løkke til ministre: Hold jer ude af grønlandsk valgkamp

GRØNLANDSK VALG: Statsminister Lars Løkke Rasmussen har bedt sine ministre om ikke at holde møder med repræsentanter fra Grønland, så længe den grønlandske valgkamp kører. Således er onsdagens samråd om kontroversiel USA-base aflyst.

Ministrene i VLAK-regeringen skal holde sig fra at mødes med politikere og embedsmænd fra Grønland de næste knap halvanden måned frem til valget til det grønlandske parlament Inatsisartut, som skal afholdes 24. april. Sådan lyder beskeden fra statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Løkke opfordrer ministrene til at udvise "tilbageholdenhed med politiske udmeldinger", der kan bruges i den grønlandske valgkamp.

"Der bør derfor ikke afholdes møder på politisk niveau eller på embedsmandsniveau med repræsentanter fra Grønland om emner, der kan blive anvendt i valgkampen. Det gælder også de to medlemmer af Folketinget fra Grønland, skriver Lars Løkke Rasmussen i et brev til sine ministre.

Varmt politisk emne
Statsministerens opfordring har konkret medført, at et samråd i Grønlandsudvalget med udenrigsminister Anders Samuelsen om den kontroversielle amerikanske base Camp Century er blevet aflyst. Samrådet skulle være afholdt onsdag eftermiddag. Camp Century ligger på indlandsisen og består blandt andet af en mængde atomaffald, som igennem årene er sunket længere og længere ned i indlandsisen. Affaldet vurderes på nuværende tidspunkt at ligge på en dybde på mellem 30 og 90 meter under isen. Men i takt med at indlandsisen smelter, forventes affaldet at komme op til overfladen.

Netop Camp Century og andre forladte amerikanske baser fra Den Kolde Krig er et varmt emne i den politiske debat på Grønland. Ikke mindst fortalerne for hurtig grønlandsk løsrivelse fra Rigsfællesskabet bruger de efterladte baser i deres argumentation.

De bruger baserne samt polemikken omkring tildelingen af en stor servicekontrakt på Thule Basen til at argumentere for, at USA og ikke mindst Danmark ikke udviser den nødvendige respekt og forståelse for grønlænderne. At landene ikke ønsker at tage ansvar for sine historiske aktiviteter på Grønland.

Stoppe alt politisk arbejde
Det grønlandske medlem af Folketinget løsgænger Aleqa Hammond ser Lars Løkke Rasmussens opfordring om ikke at blive blandet ind i den grønlandske valgkamp som et klart forsøg på netop at blande sig i den grønlandske valgkamp.

"De forsøger at få indflydelse på, hvad vi ikke skal tale om. Siden hvornår er folk begyndt at tro, at det er i orden at stoppe alt politisk arbejde i et parlament på grund af valg i et andet land. Selvstændighed bliver emnet (i valgkampen, red.), uanset hvad statsministeren forsøger på," skriver Aleqa Hammond i et opslag på Facebook. 

Der blev i forsvarsforliget for 2018-2023 afsat 180 mio. kroner i det danske forsvarsbudget til oprydning på en række andre tidligere amerikanske baser på Grønland.

Forrige artikel Varm februar trak vintertemperaturen op i Nordøstgrønland Varm februar trak vintertemperaturen op i Nordøstgrønland Næste artikel Rusland er Færøernes største eksportmarked Rusland er Færøernes største eksportmarked