Partii Naleraq: Lad grønlandsk hjemmeværn overtage Forsvarets opgaver

DEBAT: Grønland har brug for et arktisk hjemmeværn styret af sin egen befolkning. Det vil både give landet flere arbejdspladser og en større ansvarsfølelse, skriver folketingskandidat for Partii Naleraq Pele Broberg.  

Af Pele Broberg
Folketingskandidat for Partii Naleraq

Der er behov for en gradvis afmilitarisering af Arktis, så vi kan få normaliseret den opbyggede spænding i området. Der kan det være en fordel at udskifte de dedikerede militære enheder med lokale − ganske i tråd med hjemmeværnslovens paragraf 1 styk 2.

Derfor bør der oprettes et arktisk hjemmeværn i Grønland. Det vil kunne bidrage med arbejdspladser og større ansvarsfølelse for vores land. Det arktiske hjemmeværn skal være en kystvagt, hvis primære ansvarsområder vil være civile samfundsmæssige opgaver, såsom eftersøgnings- og redningstjeneste, beskyttelse af havmiljøet og fiskeriinspektion.

Det vil dog også inkludere farvandsovervågning, herunder slædepatruljen Sirius’ opgaver.

Artisk kystvagt for dansk budget
Regeringen har valgt at nedprioritere politiets skibsmæssige kapacitet i Grønland og udskifte den med mindre både. Dette er på bekostning af grønlandske arbejdspladser i et arktisk område, hvor netop redning til søs er af vital betydning for sikkerheden. Til sammenligning har man på Island en kystvagt med forskellige størrelser skibe, der er tilpasset forskellige opgaver.

Den defensive omlægning af suverænitetshåndhævelsen i Arktis vil frigive Danmarks militære enheder til brug i andre opgaver inden for Nato og allierede forpligtelser − uden at gå på kompromis med forsvarets forpligtelser eller grundlovens afgrænsninger for det selvstyrende Grønland.

Som udgangspunkt skal den arktiske kystvagt høre under Danmarks forsvarsbudget, og da der ikke er krav om bevæbning og udstyr i samme omfang som et militært fartøj, vil man for samme penge kunne få mere udstyr.

Den arktiske kystvagt skal ligesom andre dele af hjemmeværnet løse mange af de opgaver, der i dag løses af politiet, så deres ressourcer frigives til der, hvor deres indsats er mere påkrævet. Det er at arbejde for valgområdet Grønland i Folketinget.

Forrige artikel Militæranalytiker: Kampfly permanent i Arktis giver ikke mening Militæranalytiker: Kampfly permanent i Arktis giver ikke mening Næste artikel Aaja Chemnitz: Nok er nok – sådan stopper vi seksuelle overgreb Aaja Chemnitz: Nok er nok – sådan stopper vi seksuelle overgreb
Martin Breum: USA's fokus på Grønland vil fortsætte efter Trump

Martin Breum: USA's fokus på Grønland vil fortsætte efter Trump

ANALYSE: Præsident Donald Trump og udenrigsminister Michael Pompeo har drevet det amerikanske kursskifte i Arktis og gjort øget amerikansk tilstedeværelse i Grønland uundgåelig. Men der er ingen grund til at tro, at USA under Joe Biden vil skrue uret tilbage.