Rigets ledere mødes midt under krise i fællesskabet

Tirsdag og onsdag har Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen holdt møder med Grønlands selvstyreformand Kim Kielsen og Færøernes lagmand Aksel V. Johannesen i Statsministeriet i København. Og torsdag er det Danmarks udenrigsminister Anders Samuelsen, der byder på en kop kaffe til Suka K. Frederiksen, der er den grønlandske regerings ansvarlige for selvstændighed, Udenrigsanliggender og landbrug.

Møderne kommer netop som Rigsfællesskabet står midt i en af sine største kriser gennem tiden. Det skyldes den aftale, som Grønland og Færøerne i august sidste år indgik med Island. Og som Danmark skrev til Island og annullerede i november sidste år, da man fra dansk side mente, at aftalen handlede om udenrigspolitisk samarbejde mellem Grønland, Færøerne og Island. Da hverken Grønland eller Færøerne har hjemtaget udenrigspolitikken og revet sig løs fra Rigsfællesskabet, så var aftalen grundlovsstridig, mente man på Asiatisk Plads i København.

Efter grønlandsk og færøsk opfattelse var der dog kun tale om en hensigtserklæring, som ikke strider mod Grundloven og princippet om at Danmark repræsenterer Rigsfællesskabet ud ad til.

Login