USA vil have en Arktis-ambassadør

USA's politiske interesser i Arktis skal varetages af en ambassadør, mener udenrigsminister Antony Blinken.

Antony Blinken vil indstille en arktisk ambassadør til det amerikanske senat.<br>
Antony Blinken vil indstille en arktisk ambassadør til det amerikanske senat.
Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Mathilde Brieghel

Arktis har en strategisk afgørende beliggenhed for USA. Derfor vil USA's udenrigsminister, Antony Blinken, indsætte en arktisk ambassadør, oplyser det amerikanske udenrigsministerium i en pressemeddelelse

"Som en af otte arktiske nationer har USA længe ønsket at varetage vores nationale sikkerhed og økonomiske interesser i regionen, modarbejde klimaforandringer, sikre bæredygtig udvikling og investeringer og promovere samarbejde mellem de arktiske stater, allierede og partnere," oplyser talsmand for udenrigsministeriet Vedant Patel i meddelelsen.

Arktis er geopolitisk centralt placeret mellem USA og Rusland, der særligt efter krigen med Ukraine har øget de politiske spændinger mellem de to nationer. Samtidig har de øgede temperaturer som følge af klimaforandringerne smeltet så meget is, at det nu åbner nye handelsruter over det arktiske område.

Det amerikanske udenrigsministerium kan endnu ikke offentliggøre, hvem Antony Blinken vil indstille til posten. Kan det amerikanske senat godkende indstillingen, vil ambassadøren være den første amerikanske ambassadør i regionen nogensinde.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Antony J. Blinken

Udenrigsminister, USA
bachelor i samfundsvidenskab (Harvard Uni. 1984)

0:000:00