Regeringen vil droppe støtten: Hjemløselandshold truet af lukning

UDSATTE: Hjemløselandsholdet risikerer at dreje nøglen om, fordi regeringen vil spare organisationens statsstøtte væk. Det viser notat fra forhandlinger om resten af satspuljen. Social- og indenrigsministeren vil ikke kommentere, fordi der ikke er truffet endelig beslutning.

Hjemløselandsholdet er truet af lukning, fordi organisation bag står til at miste livsvigtig driftsbevilling fra staten.
Hjemløselandsholdet er truet af lukning, fordi organisation bag står til at miste livsvigtig driftsbevilling fra staten.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Louise Rønne JensenRasmus Dahl Løppenthin

Det kan være slut med at sende danske hjemløse til VM i fodbold. 

Sådan lyder advarslen fra Ombold, der er organisationen bag landsholdet for hjemløse. 

Regeringen vil nemlig droppe organisationens årlige driftsbevilling på 1 million kroner fra Social- og Indenrigsministeriet. 

Det viser et regeringsdokument, som Altinget er i besiddelse af. Papiret fra ministeriet indgår i de igangværende forhandlinger om udmøntningen af den reserve, som er resterne af den aflivede af satspulje. 

Den her gruppe mennesker har ikke oplevet meget medvind i deres tilværelse. Så at give dem mulighed for at trække i en landsholdstrøje og høre nationalsangen er en oplevelse, som de kan leve højt på meget længe.

Jonas Keiding Lindholm
Formand, Ombold

Ombold står samtidig til at miste 750.000 kroner fra Kulturministeriet og mangler dermed akut 1,75 millioner kroner i budgettet.

“Vi mangler allerede penge til at drifte hjemløselandsholdet. Der er blandt andet udgifter til trænere, og så kræver det et stærkt setup at håndtere en lidt speciel målgruppe. For at holdet skal fortsætte, skal vi finde en anden finansieringskilde i form af eksempelvis en sponsor,” siger formand for Ombold, Jonas Keiding Lindholm, der til daglig er direktør i Tænketanken Mandag Morgen.

Han håber, det vil lykkes at finde en løsning.

“Den her gruppe mennesker har ikke oplevet meget medvind i deres tilværelse. Så at give dem mulighed for at trække i en landsholdstrøje og høre nationalsangen er en oplevelse, som de kan leve højt på meget længe,” siger Jonas Keiding Lindholm. 

Minister: Der er ikke truffet endelige beslutninger
Besparelsen vil samtidig ramme de stævner, Ombold arrangerer rundt om i landet. Her deltager omkring 1500 hjemløse og andre udsatte årligt.

Har I ikke været for afhængige af statsstøtte, når I skal skrue så kraftigt ned for jeres aktiviteter, hvis I mister en offentlig bevilling? 

“Nej, det mener jeg ikke. Vi har netop formået at engagere flere fonde i Ombolds arbejde, så vores afhængighed af statslig finansiering i dag er markant reduceret sammenlignet med for år tilbage. Når det er sagt, så har jeg vanskeligt ved at se, at det i en velfærdsstat som den danske ikke er en forpligtelse at støtte indsatser, som hjælper en af de mest udsatte grupper i samfundet," siger han.

Altinget har forsøgt at få en kommentar fra social-og indenrigsminister Astrid Krag (S). Men hun ønsker ikke at kommentere udspil fra forhandlingsbordet. I stedet lyder det i et skriftligt svar:

 "Jeg holder drøftelserne ved forhandlingsbordet, men vil gerne understrege, at der ikke er truffet nogle endelige beslutninger. Opgaven for os er at fordele pengene fra reserven, så de kommer så mange socialt udsatte som muligt til gavn."

Læs hele historien på Altinget Civilsamfund, hvor Ombold blandt andet svarer på, hvad de konkret bruger støttekronerne til, og hvorfor de ikke bare kan søge støtte i en ny pulje.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jonas Keiding Lindholm

Impact Director, Tænketanken Mandag Morgen & Altinget Arena, formand for Ombold, formand for DBU's etiske komité
mag.scient.soc. (Lund Uni. 1997)

0:000:00