Anbragte unge står til at blive tabere i kampen om satspuljemillionerne
SATSPULJE: Projekt for nuværende og tidligere anbragte står til at miste statslig driftsstøtte. Det får store konsekvenser for unge, som allerede har oplevet massive svigt, mener stifter Heidie Graversen.
Louise Rønne Jensen
JournalistRegeringen har planer om at sløjfe støtten til Projekt Unik, som hjælper nuværende og tidligere anbragte børn og unge. Det fremgår af et regeringsnotat fra forhandlingerne om de tilbageværende midler i satspuljen.
”Teknisk set betyder det jo, at vi ikke kan fortsætte vores arbejde. Så skal vi svigte de her unge, som er så massivt svigtede i forvejen,” siger Projekt Uniks stifter, Heidie Graversen.
Projekt Unik har eksisteret siden 2015 og er en del af organisationen Børn og Unges Trivsel, hvor Heidie Graversen også er direktør. Indsatsen har alle årene været afhængig af satspuljemidler. Allerede sidste år havde projektet egentlig udløb, men fik så en redningskrans af socialordførerne på 2,5 millioner kroner.
Men nu vil regeringen smække kassen i. I regeringsnotatet fremgår det, at driftsstøtten til projektet ”udløber i overensstemmelse med aftalen og vurderes ikke at give anledning til opfølgning”.
Det er helt umenneskeligt at stå i, når man har ansvaret for så mange unge mennesker.
Heidie Graversen
Stifter af Projekt Unik og direktør i Børn og Unges Trivsel
Heidie Graversen er rystet over planerne.
“Det er katastrofalt,” siger hun.
For hun mener, der er brug for hjælpen. Anbragte og tidligere anbragte børn og unge er nemlig en særlig risikogruppe, når det kommer til eksempelvis misbrug, kriminalitet og hjemløshed. Projekt Unik tilbyder blandt andet psykologrådgivning, netværksgrupper og hjælp til basale hverdagsting som ansøgning til uddannelse. Gennem projektets levetid har der været kontakt til over 250 unge, og i øjeblikket hjælper indsatsen 120 unge på forskellig vis, fortæller Heidie Graversen.
Formålet er at give anbragte børn og unge et robust netværk samt skabe brobygning mod uddannelse og arbejde, så de unge kan komme godt videre med deres liv og bryde med den negative sociale arv.
”Projekt Unik gør en kæmpe forskel helt ned på dagligdagsniveau. Vi har åbent alle ugens syv dage, så de unge kan ringe til os. De kalder os det ’vikarierende familienetværk’, de ikke ellers har,” fortæller Heidie Graversen.
Rendt ordførere på dørene uden held
Heidie Graversen har fra start været opmærksom på vigtigheden af en god kontakt til ordførerne på Christiansborg. Hun har flere gange haft foretræde og senest sammen med unge fra projektet, så politikerne ansigt til ansigt kunne se og høre, hvordan Projekt Unik gør en forskel. På Christiansborg har blandt andre Daniel Jensen kunnet fortælle, hvordan indsatsen for ham blev starten på en ny tilværelse efter en barndom med alkohol, psykisk sygdom og anbringelse. Altinget har tidligere fortalt Daniels historie.
Derudover har Heidie Graversen med tal og statistik forsøgt at overbevise politikerne om de samfundsøkonomiske gevinster ved en forebyggende og længerevarende indsats som Uniks. Blandt andet at 59 procent færre af tidligere anbragte unge er på overførselsindkomst efter at have været en del af indsatsen.
Hun fortæller dog, at det er barske forhold at skulle skaffe midler som lille organisation, og regeringsskiftet har gjort det særligt svært. Det har nemlig betydet nye ordførere og dermed nye personer, der skulle have kendskab til og tage stilling Projekt Uniks berettigelse.
”Det handler om relationsopbygning, og vi har simpelthen haft for kort tid at gøre os gennemslagskraftige i over for de nye ordførere,” siger Heidie Graversen og peger på dét som den primære grund til, at bevillingen ikke videreføres.
”Vi har været meget grundige, og vi har lyttet til, hvad ordførerne har sagt. Vi har dokumenteret vores indsats, og vi har netop haft fokus på, hvad det er, der virker, så satspuljepengene ikke bare bliver spildt, men bliver brugt på noget fornuftigt. De har rost os ved hvert eneste foretræde,” fortæller hun.
Det er en hård og sejlivet proces for et lille projekt, der er afhængig af midler fra staten. ”Altså det er helt umenneskeligt at stå i, når man har ansvaret for så mange unge mennesker,” siger Heidie Graversen.
Regeringen vil ikke kommentere på prioriteringerne, mens forhandlingerne står på.
Hos Projekt Unik holder man vejret og håber på det bedste:
”Det er slet ikke til at forstå, hvis vi ikke bliver løftet videre på satspuljen. Jeg håber stadigvæk til det sidste, at det bliver ændret,” fortæller Heidie Graversen.