Ugens Europa-podcast: Har Danmark fået en EU-skeptisk statsminister?

PARLAMENTET#78: Det europæiske samarbejde er "frakoblet verden", og det nye EU-budget er "gak", siger Mette Frederiksen. Hvad mener hun? Det fokuserer vi på i ugens podcast, hvor du også kan høre om briternes valg og Frankrigs nye kommissærkandidat. 

Abonner på Parlamentet i iTunes | Soundcloud | Stitcher

Den er helt gal med EU, må man forstå på den danske statsminister, som op til oktober måneds europæiske topmøde affyrede en sjældent set bredside mod samarbejdet.

Unionens ”mærkelige prioriteringer” er ”frakoblet den verden, vi er en del af,” sagde Mette Frederiksen (S) til Jyllands-Posten dagen før topmødet, hvor hun blandt andet skulle diskutere Den Europæiske Unions kommende langtidsbudget for 2021-2027 med de andre ledere.

Det budget, som EU-Kommissionen har foreslået, ”jonglerer med europæernes skattekroner på en helt ublu måde,” sagde Frederiksen også i interviewet. Hun fortsatte kritikken under topmødet i Bruxelles 17.-18. oktober:

”Jeg synes, det er gak i en tid, hvor vi bliver et land mindre, og hvor rigtig mange europæere står over for store udfordringer, at der så lægges op til så stor en stigning af de administrative udgifter,” sagde hun.

Hør Mette Frederiksens udtalelser i denne uges europæiske podcast, hvor Altingets Thomas Lauritzen og Emma Qvirin Holst søger svar på spørgsmålet: Har Danmark for første gang fået en oprigtigt EU-skeptisk statsminister?

Henrik Axel Buchter har interviewet en af dem, der kritiserer Frederiksens formuleringer – nemlig tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard (R):

”Det er ikke kun et spørgsmål om, at hun gerne vil prioritere nogle andre områder. Hun mener også grundlæggende, at EU er lidt på Månen i forhold til resten af verden, i forhold til budgettet og så videre. Den tone bryder jeg mig ikke om,” siger han.

Du kan også høre den socialdemokratiske EU-ordfører, Lars Aslan Rasmussen, afvise at regeringen skulle være i gang med at bruge anti-EU-retorik, bare fordi der bliver rejst kritik.

”Det er slet ikke fordi, Socialdemokratiet vil melde os ud af verden, eller at vi ikke mener, EU er et fornuftigt projekt. For det er det,” siger Aslan Rasmussen.

Hør argumenterne i denne uges udsendelse, hvor vi selvfølgelig også gør status på den nye Brexit-forlængelse og udsigterne til et lynvalg i Storbritannien 12. december.

Vi taler også om Frankrigs nye kommissærkandidat, Ursula von der Leyens problemer og tiltrædelsen af Den Europæiske Centralbanks nye direktør, Christine Lagarde.

 

Abonner på Parlamentet i iTunes | Soundcloud | Stitcher

Forrige artikel Podcast: Tonen over for EU er væsentlig hårdere med landets nye statsminister Podcast: Tonen over for EU er væsentlig hårdere med landets nye statsminister Næste artikel Podcast: Danmark går ind i Frankrigs svar på Afghanistan-krigen Podcast: Danmark går ind i Frankrigs svar på Afghanistan-krigen