Forskere klar med anbefalinger: Sådan kan politikerne afværge naturkrisen

FIK DU LÆST: Få måneder før regeringen skal forhandle en stort anlagt naturpakke, kommer en række af landets førende forskere med anbefalinger til, hvordan naturkrisen i Danmark bliver stoppet. ”Der er brug for en særlig indsats i Danmark,” lyder det fra forsker bag rapporten.

En stribe forskere kommer med et fagligt input til, hvordan den fortsatte tilbagegang af naturen kan vendes.
En stribe forskere kommer med et fagligt input til, hvordan den fortsatte tilbagegang af naturen kan vendes.Foto: Colourbox
Hjalte T. H. Kragesteen

Artiklen blev bragt første gang 25. juni

Når miljøminister Lea Wermelin (S) vender tilbage fra den nært forestående sommerferie, ligger en helt central opgave og venter på hende. Det vigtige valgløfte om en natur- og biodiversitetspakke skal nemlig forhandles på plads til efteråret.

Og nu kommer en stribe forskere med et fagligt input til, hvordan den fortsatte tilbagegang af naturen kan vendes. Lektor ved Aarhus Universitet Anders Barfod er en af i alt 16 forskere, der står bag anbefalingerne.

"Med den her rapport siger vi, hvad der fagligt skal til for at vende naturkrisen i Danmark. Det er anbefalinger til, hvordan man gør det på den bedste måde," siger Anders Barfod.

Alle biologer er enige om, at det vigtigste er at skabe plads til naturen.

Anders Barfod
Lektor, Aarhus Universitet

Anbefalingerne kommer i en såkaldt konsensusudtalelse, som bliver udgivet af Ipbes i Danmark torsdag, og som forskere fra Aarhus Universitet, Københavns Universitet og Syddansk Universitet står bag. Ipbes er en international organisation under FN, der bedst kan sammenlignes med FN’s klimapanel.

Organisationen er således sat i verden for at levere videnskabelige rapporter om naturens tilstand og for at rådgive politikere på hele kloden om, hvad man kan gøre ved problemerne.

Danmark er nummer sjok
Det nye konsensuspapir handler dog kun om udfordringer og muligheder i Danmark.

"Vi har gerne villet oversætte vores internationale anbefalinger fra 2019, så de bliver relevante i en dansk kontekst. Ikke mindst fordi Danmark er nummer sjok i EU i forhold til naturbeskyttelse. Der er brug for en særlig indsats i Danmark," siger Anders Barfod.

I rapporten konstateres det da indledningsvist også, at naturen har det rigtigt skidt i Danmark, hvor hele 95 procent af de naturtyper, der er beskytte under EU’s habitatdirektiv, er i ugunstig tilstand.

Forskerne kommer derfor med fem anbefalinger, som kort fortalt handler om at etablere flere større naturområder, genopretning af naturlig hydrologi, etablering af mere urørt skov, udsætning af vilde planteædere samt genopretning af små naturområder og spredningskorridorer (læs mere om de fem konkrete anbefalinger i faktaboks til højre).

Mangel på plads
Men noget er vigtigere end andet, understreger Anders Barfod.

"Alle biologer er enige om, at det vigtigste er at skabe plads til naturen. Mangel på plads er den største udfordring. Derfor er det vigtigste at få udlagt større sammenhængende naturområdet til naturformål. Og kun naturformål," siger Anders Barfod.

Der findes næppe politikere i Danmark, som ikke vil bakke op om forskernes fem anbefalinger. Men som alt andet koster bedre natur penge. Så spørgsmålet er naturligvis også, hvilke anbefalinger der egentlig giver mest natur for pengene. Det har man ikke regnet på i rapporten.

"Der er ikke nogen cost-benefit-analyser af de her tiltag. Men der findes økonomer, der arbejder med det, og det bliver et emne for et kommende møde i Ipbes-regi," siger Anders Barfod.

Men det er vel en svaghed, at der ikke er en økonomisk vurdering af de her tiltag?

"Ja. Men der skal også være data, før vi kan lave sådan nogle anbefalinger. Og der bliver arbejdet på at få mere viden om de økonomiske konsekvenser," siger Anders Barfod.

Læs hele rapporten her

Dokumentation

Fem anbefalinger til bedre biodiversitet

Forskerne anbefaler for det første, at der bliver etableret større urørte naturområder på mindst 1.000 hektar, hvilket er langt mere end størstedelen af de danske naturarealer, der i dag ligger under 10 hektar. Områderne skal udlægges som selvforvaltende naturområder og vil kræve få eller slet ingen indgreb og i øvrigt også blive en stor oplevelse for besøgende, lyder det i rapporten.

For det andet peger forskerne på, at det er vigtigt at genoprette naturlig hydrologi. Det handler kort sagt om at gøre tørlagte områder våde igen, så sjældne levesteder som rigkær og kildevæld kan opstå og blive til gavn for planter, dyr og svampe. Det kan gennemføres ved at genslynge vandløb samt ved at stoppe oprensning af vandløb og dræning af jorden. Forskerne peger specifikt på at stoppe dræning af lavbundsjorde.

For det tredje ser eksperterne behov for mere urørt skov. Det handler om, at mange af de truede arter hører til i skovene. Her nævnes målet om 75.000 hektar urørt skov, som blev anbefalet i en rapport fra 2016, og som blandt andet er et valgløfte fra Socialdemokratiet. Forskerne understreger, at der er tale om en ”absolut minimumsløsning”, hvor det er helt afgørende, at udpegningen ”dækker den skovlevende biodiversitet bredest muligt”. Forskerne anerkender, at politikerne faktisk er gået i gang med at etablere mere urørt skov i statsskovene, men understrege, at det også er nødvendigt at levere en indsats i de private skove.

For det fjerde peger forskerne på, at det er nødvendigt sikre flere store dyr i naturen, som enten er uddøde eller fortrængt herhjemme. Derfor er udsætning af vilde planteædere i naturen såsom vildsvin, kvæg, heste og elge også en del af paletten, hvor det også anbefales, at genindvandrede arter gives bedst mulig beskyttelse. De store dyr kan nemlig hjælpe naturen ved blandt andet at afgræsse og lave andre forstyrrelser til gavn for biodiversiteten. Forskerne understreger, at en større tæthed af vilde planteædere vil være uforeneligt med landbrug, skovbrug og trafik, og at der derfor vil være behov for hegning.

Som det sidste punkt peger forskerne på behovet for at genoprette små naturområder og spredningskorridorer. De små områder er nemlig vigtige for dyrenes muligheder for at vandre mellem naturområder. Konkret anbefaler forskerne en styrkelse af indsatsen for den § 3-beskyttede natur og en forbedret beskyttelse af nøglebiotoper i skoven.

Læs hele rapporten her


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00